Στη Δικαιοσύνη περνά πλέον η σκυτάλη της λίστας Λαγκάρντ. Μέσα στους επόμενους μήνες, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το αν ο πρώην υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ελέγχεται για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση, θα καθίσει τελικά στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να παραπέμψει τον πρώην υπουργό για δύο κακουργήματα, της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για ένα πλημμέλημα, της παράβασης καθήκοντος.

Για τον πρώην υπουργό έγινε μυστική ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν 283 βουλευτές. Βρέθηκαν 269 έγκυρα, 9 άκυρα και 5 λευκά.

Η κλήρωση για τη σύνθεση του Δικαστικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδος στην Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από σχετική επιστολή του προέδρου της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Το Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στη συνεδρίαση της Βουλής κληρώνεται και ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου.

Η έρευνα θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν ξανά όλοι οι μάρτυρες, αλλά και ο πρώην υπουργός.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, όλο το υλικό -μαρτυρικές καταθέσεις, πραγματογνωμοσύνες, απολογίες κατηγορουμένων – , θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα διατυπώσει την πρότασή του στο Συμβούλιο.

Σε περίπτωση που το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, τότε ο πρώην υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αν οι δικαστές οδηγηθούν σε απαλλακτική κρίση για τον πρώην υπουργό και διαπιστώσουν ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων μη πολιτικών προσώπων, τότε τον παραπέμπουν στο ακροατήριο της τακτικής Δικαιοσύνης.



Η διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ

Η ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2010, όταν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να ενημέρωσαν την ελληνική ΕΥΠ και τον τότε διοικητή της Κ. Μπίκα ότι στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπήρχαν ήδη κατάλογοι, σε ψηφιακή μορφή, Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Η λίστα παρελήφθη από το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο του 2010.

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου δίνει στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη τα ονόματα με τους 20 μεγαλοκαταθέτες της λίστας για να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ.

Τον Ιούνιο του 2011, μετά τη μετακίνηση του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών, ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευσή της, ενώ του παραδόθηκε συγχρόνως με τη μορφή USB.

Τον Αύγουστο του 2011 παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε ο κ. Διώτης του μετέφερε και τις νομικές ενστάσεις για την αξιοποίηση της λίστας από τις οικονομικές υπηρεσίες.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί με επιστολή του προς τον Γάλλο ομόλογό του την εκ νέου αποστολή του CD.

Στις 21 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι παρελήφθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα Λαγκάρντ. Το νέο αντίγραφο της λίστας παραδόθηκε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα. Στις 27 Δεκεμβρίου το πόρισμα της έρευνας των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη καθώς και της ειδικής έρευνας του ΣΔΟΕ διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το ηλεκτρονικό αρχείο διαπιστώνεται ότι περιέχει 2.062 και όχι 2.059 αρχεία όπως το αρχικό. Τα διαγραφέντα αρχεία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου.