Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων για το 1ο Συνέδριο. Το στοίχημα της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα των συνιστωσών σε κόμμα των μελών είναι το πρώτο επίδικο, ενώ ήδη τάσεις και ρεύματα, μετρώντας τα «κουκιά» των συσχετισμών μελετούν τις τελευταίες κινήσεις εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου που ξεκινά την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, η αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ο τρόπος εκλογής των νέων οργάνων, αλλά και τα πολιτικά επίδικα αποτελούν τα «αγκάθια» του Συνεδρίου στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί όλο το βάρος των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος.

Τάσεις και συνιστώσες, όπως αναφέρει το Έθνος, κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους, διαρροές για τους συσχετισμούς δε γίνονται, καθώς περιμένουν μέχρι και την Κυριακή, την τελευταία μέρα διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή των αντιπροσώπων.

Παρόλα αυτά διαπιστώνεται ότι συγκροτείται μια ευρεία πλειοψηφία αντιπροσώπων, που ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις συντάσσεται με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, φαίνεται ότι τουλάχιστον παραμένει στα ίδια ποσοστά που είχε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τα στελέχη της στις κατ’ιδίαν συνομιλίες τους δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένα.

Την πλήρη διαφωνία τους στο ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών έχουν εκφράσει συνιστώσες όπως η ΔΕΑ, το ΔΗΚΚΙ, η ΚΕΔΑ και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ενώ μεταβατικό χρονικό για την αυτοδιάλυσή τους ζητά το ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Αγκάθι» αποτελεί και ο τρόπος εκλογής των οργάνων και του εκάστοτε προέδρου του κόμματος. Η μειοψηφία του κόμματος διαφωνεί να εκλέγονται τα όργανα με ενιαία λίστα ενώ για την εκλογή προέδρου του κόμματος καταθέτει την πρόταση να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή.