«Υπάρχουν δύο Ελλάδες, η Ελλάδα της δημιουργίας και εκείνη που παρασιτεί. Υπάρχει η Ελλάδα που εργάζεται μοχθεί και βγάζει υπεραξία και η άλλη Ελλάδα εκείνων που καρπούνται αυτή την προσπάθεια και που τελικά η δεύτερη Ελλάδα μας οδήγησε στην κρίση, όταν όλοι οι υπόλοιποι κάναμε τόσες θυσίες για να μη χρεοκοπήσουμε. Και τώρα φοβάμαι ότι ξαναγυρνάμε σε αυτές τις πολιτικές της χρεοκοπίας».
Αυτό είπε από το Πέραμα Μυλοποτάμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος περιοδεύει από το πρωί στο Ρέθυμνο. Σε έναν τόπο, όπως, είπε στους συγκεντρωμένους πολίτες, «που στέκει πάντα περήφανος και αγέρωχος και βλέπει πάντα τα πράγματα καθαρά και τη ζωή και την πολιτική». «Εσείς είστε που από το 2012 και μετά καταφέρατε και βγάλατε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα εσείς είσαστε που τον κρατήσατε σε πρώτη δύναμη στην Κρήτη», είπε ο κ. Τσίπρας καλώντας τους Μυλοποταμίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει και πάλι κυβέρνηση «για να δώσουμε τη δυνατότητα ο λαός να βρεθεί στην εξουσία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους σας και να πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Τσίπρας και οι βουλευτές του, αλλά όλοι εσείς που αν τον σηκώσετε στα χέρια σας θα δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα όχι μόνο με 30.000 μέλη αλλά που μπορεί να φτάσει στα 130.000 και στα 200 χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τότε θα έχουμε ένα νέο κόμμα και παράλληλα μία νέα σχέση. «Θα δημιουργήσουμε τη σχέση του πολίτη με την πολιτική, του μέλους με το κόμμα, αφού επιθυμούμε όλα μας τα μέλη να συμμετέχουν στις αποφάσεις, να διαμορφώνουν το σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας και κυρίως να είναι ενεργά στα τοπικά πράγματα, ώστε να γυρίσει ο τροχός και ο τόπος να πάει μπροστά. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα αλλά μία μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που μπορεί να χωρέσει όλους τους έντιμους ανθρώπους, τους ανθρώπους της δημιουργίας, του μόχθου για να πάει ο τόπος μπροστά και για αυτό σας καλούμε να έχετε συμμετοχή και στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους πολίτες να είναι αυτοί που θα πρωτοστατήσουν στις ριζικές τομές που χρειάζεται ο τόπος, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που μπορεί να φέρει τη δικαιοσύνη στους απλούς ανθρώπους. «Για να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους μη προνομιούχους, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας».
Και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρα υπογράμμισε: «Πάντα η Κρήτη ήταν η καρδιά της δημοκρατικής παράταξης από την εποχή του Βενιζέλου, και εδώ από την Κρήτη ξεκινάει η πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος για την ένωση με τους πολίτες. Και από δω ξεκινάει μία ειλικρινής επικοινωνία, μιας και από σήμερα θα ακούσω τις προτάσεις σας, θέλω να ακούσω τους προβληματισμούς σας, θέλω να ακούσω τις γνώμες σας. Κυρίως όμως θέλω να σας πω ότι μέσα σε όλες τις δυσκολίες, δεν πρέπει να χάσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα μας, τα πάντα κερδίζονται μέσα από αγώνα υπομονή και επιμονή».
Ανέφερε πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χρηματοδότηση της Κρήτης από ευρωπαϊκούς πόρους και πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τα 4,5 χρόνια της δημοσιονομικής δυσκολίας, ξεπέρασε το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ», «διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 που ήταν 600 εκατομμύρια» και προσέθεσε: «Τα έργα που αφήσαμε ήταν ένα ισχυρό θετικό αποτύπωμα. Μπορούσαμε να κάνουμε και περισσότερα άλλα, δεν διαχειριστήκαμε όμως τη χώρα την εποχή των παχιών αγελάδων αλλά στις εποχές τις δύσκολες».
Είπε επίσης ότι η Κρήτη τα τελευταία χρόνια είδε και σημαντικά έργα να γίνονται και να προγραμματίζονται όπως για παράδειγμα τον ΒΟΑΚ. «Τα 4,5 αυτά χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, εμείς δώσαμε μάχη να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή νέου ΒΟΑΚ. Προχωρήσαμε και χωρίσαμε σε τρία τμήματα το έργο και ξεκινήσαμε τη διαδικασία τη διαγωνιστική για την υλοποίηση του έργου. Όταν άφησαμε την κυβέρνηση, υπήρχε σχεδιασμός μέχρι τέλος του χρόνου να έχει προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία, καθότι ήδη είχαν κατατεθεί προσφορές για τα τμήματα από Κίσσαμο μέχρι Χερσόνησο και από κει μέχρι Νεάπολη και συνέχεια για το τμήμα μέχρι Άγιο Νικόλαο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνοντας την κυβέρνηση που «λέει ότι αυτή η διαδικασία δημοπράτησης, ήταν ένα σκίτσο και μία ιδέα και τη βάζει στο ψυγείο» την κάλεσε να «μην τολμήσουν να «κολλήσει τις διαδικασίες που εμείς ξεμπλοκάραμε για τη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ διότι θα βρουν μπροστά τους, όχι μόνο εμάς αλλά και όλο τον κρητικό λαό». «Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, και η ελληνική Πολιτεία το χρωστάει στους Κρητικούς, στο λαό της Κρήτης που τόσα χρόνια θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό το έργο και δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Έργο χωρίς διόδια», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με την Αττική, που θα δώσει όπως ανέφερε ενεργειακή αυτονομία στο νησί. «Το πρώτο ολοκληρώνεται το 2020 και το δεύτερο το 2022, η μικρή δηλαδή και η μεγάλη διασύνδεση οπότε και το νησί θα αποκτούσε ενεργειακή αυτονομία. … Βάλαμε την Κρήτη μέσα στον ενεργειακό χάρτη και το ίδιο κάναμε σε ευρύτερο επίπεδο μέσα από το σχεδιασμό για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα έφερνε τους φυσικούς πόρους από τη νοτιανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ στην Κρήτη και από κει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ξεκινήσαμε διαδικασίες για την αξιοποίηση των πόρων νότια της Κρήτης όπου σχεδιάσαμε να προχωρήσουμε με την παρουσία των ελληνικών πετρελαίων ως 100% Δημόσια Επιχείρηση».
Μίλησε επίσης για τα έργα στη δημόσια υγεία και στα νοσοκομεία της Κρήτης, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία «με την προσδοκία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους το ΕΣΥ και η Εκπαίδευση».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «διαψεύδει τη μία προσδοκία πίσω από την άλλη όταν μάλιστα πριν τις εκλογές αλλά και μετά, είχαν διαμορφώσει μία προπαγάνδα ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Σήμερα αυτοί τα κάνουν χειρότερα», είπε ο χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, «ζήτημα που κατηγορούσαν εμάς ότι κάναμε μία προδοτική συμφωνία, ενώ εμείς υπερασπιστήκαμε το συμφέρον της πατρίδας μας, και σήμερα η κυβέρνηση, αυτή την προδοτική συμφωνία λέει ότι θα την τιμήσουν και θα την τηρήσουν» τόνισε: «Ρωτάω αφού ήταν προδοτική γιατί θα την τιμήσουν και θα την τηρήσουν; Εμείς είμαστε περήφανοι διότι δε λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος και σήμερα που οι Τούρκοι επιτίθενται και σκοτώνουν αμάχους στη Συρία και που σήμερα, βρίσκεται έξω από την Κύπρο με πλοία και με γεωτρήσεις παράνομες, σήμερα δεν υπάρχουν πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας στα βόρεια της χώρας μας, αλλά εκεί πετάνε τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη».
Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για «ξήλωμα των σημαντικών κατακτήσεων μία προς μία». «Ξηλώνουν τις σημαντικές κατακτήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, τις εργασιακές σχέσεις την προστασία του εργαζόμενου, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατακτήσεις που δεν είναι κατάκτησεις μιας κυβέρνησης αλλά ενός λαού», είπε και τόνισε:
«Πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε αυτές τις κατακτήσεις θα τις υπερασπιστούμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε, όταν σύντομα, πιστεύω, βρεθούμε σε θέση ευθύνης να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, σοφότεροι από τη δική σας εμπειρία, από τη δική σας γνώση και συμμετοχή, για να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες τομές για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή του τόπου που δεν θα αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης και δεν θα αφήσουν την πιθανότητα να βρεθεί ξανά κανείς να πει ότι η Προοδευτική και Δημοκρατική παράταξη στον τόπο, ήταν παρένθεση».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τους κατοίκους και απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις για θέματα που αφορούν τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, αλλά και για το μεταναστευτικό. Επί του τελευταίου θέματος σημείωσε ότι ενώ οι ροές προς τα νησιά έχουν αυξηθεί η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυρώσεις που αποφάσισε το ευρωπαϊκό συμβούλιο και η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητάει την εφαρμογή τους με το φόβο μην τυχόν και ο Ερντογάν φέρει περισσότερους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα γιατί έκανε πρόωρες εκλογές τόνισε πως κάποια πράγματα στη ζωή έχουν μεγαλύτερη αξία από τις πολιτικές σκοπιμότητες. «Για μένα είναι προφανές ότι αν κάναμε εκλογές τώρα τον Οκτώβριο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Όμως προσωπικά πιστεύω ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος, ο χώρος ο δημοκρατικός ο χώρος της αριστεράς, έχει ένα πλεονέκτημα που είναι πολύ πιο σημαντικό από τα άλλα πλεονεκτήματα. Αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος. Και το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι μόνο να μη βάλεις το χέρι στο μέλι. Είναι επίσης ότι ποτέ δεν θέλουμε και εγώ προσωπικά δεν θέλησα να με κατηγορήσει κανείς, ότι ενώ δεν σε θέλει ο λαός μένεις στην καρέκλα της εξουσίας» ανέφερε και τόνισε:
«Σε όλες τις δύσκολες στιγμές όπως το 2015 έτσι και τώρα απευθύνθηκα στον ελληνικό λαό και πήρα το μέρος της ευθύνης. Για μένα αυτό έχει μία μεγάλη αξία. Αυτή η αξία που μπορεί να έχει η αξιοπρέπεια και η εντιμότητα και που κάποια στιγμή στη ζωή, αλλά και στην πολιτική αυτή, η αξία, βρίσκεται μπροστά σου».