Τη θέση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, «θέλει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τα στοιχεία» στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν τη νομιμοποιητική βάση για την έναρξη αυτής της διαδικασίας και πρόσθεσε: «Εάν θεωρεί ότι αυτά τα στοιχεία τα έχουμε χαλκέψει εμείς, να βγει ευθέως να το πει».
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση της κ. Ράικου που, όπως είπε, «μιλά ευθέως και συγκεκριμένα για παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της, στην κατεύθυνση του να διαβιβαστεί η συγκεκριμένη δικογραφία με τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή», καθώς επίσης και στις καταθέσεις του κ. Αγγελή, του κ. Μανιαδάκη. «Αυτά τα στοιχεία ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι δεν τα αξιολογεί ως σοβαρά. Δηλαδή, το ότι έχουμε τρεις ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που λένε το ίδιο πράγμα για τον κ. Παπαγγελόπουλο» είπε και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα στοιχεία φανερώνουν κάτι, τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι έχει γίνει εκεί και κάπως πρέπει να ερευνηθεί».
Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι παρά το γεγονός ότι «η ΝΔ έχει ψηφίσει όλες τις προκαταρκτικές και όλες τις εξεταστικές επιτροπές, που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της και φυσικά δεν προέκυψε απολύτως τίποτε για κανέναν, ο κ. Τσίπρας ό,τι εξεταστική έχει ζητηθεί από πλευράς της ΝΔ και ό,τι προκαταρκτική έχει ζητηθεί από τη ΝΔ, την έχει καταψηφίσει».
Αναφερόμενος σε ζητήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης να είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη το βράδυ (το 70% δηλαδή του συνόλου των ενισχύσεων). Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σχολίασε: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια βιομηχανία, προκειμένου να διατηρήσουμε την τευτλοπαραγωγή, προκειμένου να μπορεί να αγοράζει δηλαδή τα παραγόμενα προϊόντα, τα τεύτλα, από τους τευτλοπατραγωγούς και να προχωρά στην επεξεργασία, προκειμένου να παίρνουμε ζάχαρη». Παράλληλα σημείωσε ότι το υπουργείο «κρατάει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανοιχτό», προκειμένου, όπως τόνισε, «όταν καταλήξει όλη αυτή η ιστορία οι τευτλοπαραγωγοί να μπορούν να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση μαζί φυσικά με την αξία για τα προϊόντα τους».
Για τα μακεδονικά προϊόντα εκτίμησε ότι «η σωστή διαδικασία είναι να ζητήσουν και να λάβουν τη γεωγραφική ένδειξη και να υπάρχει μια γεωγραφική ένδειξη “μακεδονικό”» και σημείωσε ότι «αυτή η γεωγραφική ένδειξη θα προστατευτεί». Παράλληλα, δήλωσε θετικός για την αξιοποίηση κομπόστ από οργανικά απορρίμματα στη γεωργία, αφού ληφθούν υπόψη οι τεχνικές προϋποθέσεις και γίνει μια τεχνική συζήτηση για το θέμα, ώστε να στηριχτεί το εγχείρημα εντάσσοντας τέτοιου είδους επενδύσει στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατήργησε μια υπουργική απόφαση που καθιστούσε ανενεργές και μη λειτουργικές τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή είναι πάνω στο γραφείο μου το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τις ομάδες παραγωγών, όπου εκεί η βούλησή μου είναι να προσθέσουμε και ένα κεφάλαιο, το οποίο θα ρυθμίσει τις διεπαγγελματικές οργανώσεις».
Σχετικά τέλος με το προσφυγικό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έπεσε «πάνω σε μια κρίση αυτού του μεγέθους και αυτής της πίεσης, με αποτέλεσμα να πρέπει να επιταχύνει τώρα τα πάντα». Σημείωσε ότι το κρίσιμο είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και η ταχεία εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου. «Ταχεία εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου σημαίνει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι εντός εννέα μηνών θα έχουμε τελειώσει και με τον δεύτερο διοικητικό βαθμό στις προσφυγές και επομένως θα έχει ξεκαθαρίσει αν κάποιος πρέπει να πάρει το καθεστώς του πρόσφυγα ή έχει το καθεστώς του παράνομου μετανάστη και πρέπει να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία», διευκρίνισε. Είπε επίσης ότι η λύση της αποφόρτισης των νησιωτικών περιοχών πηγάζει από την ανάγκη της στιγμής.