Οι δύο βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό, Ευ. Βενιζέλο, να ενημερώσει τη Βουλή αν προτίθεται να προβεί σε «διοικητικό έλεγχο για τη σκοπιμότητα υπέρβασης των δαπανών απορρήτων κονδυλίων επί πρωθυπουργίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διατήρησε για ένα χρονικό διάστημα και το υπουργείο Εξωτερικών, αυξάνοντας αυτά κατά 480% σε σχέση με το προϋπολογισμένο ποσό, και ξοδεύοντας συνολικά 168.000.000 ευρώ στη διετία 2009-2011, σύμφωνα με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».
Στη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων της Βουλής έχουν περιληφθεί δύο απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2011, φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, με την οποία ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε εγγράφως ότι «βάσει του Ν. 3566/2007, όλα τα παραστατικά έγγραφα, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η επιτροπή (ειδικών δαπανών) ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του υπουργείου και αναφέρονται στην αναγνώριση και εκτέλεση των δαπανών καταστρέφονται. Δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών θεωρούνται αυτές που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση, αμέσως ή εμμέσως, της εξωτερικής πολιτικής του κράτους και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας. Για τις δαπάνες αυτές δεν αποδίδεται λογαριασμός».
Η δεύτερη απάντηση που είχε διαβιβαστεί στον κ. Τσίπρα έχει ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2011 και υπογράφεται από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.
Στην έγγραφη απάντηση, ο κ. Δήμας ενημέρωνε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «σύμφωνα με το Ν. 3566/2007 θεωρούνται δαπάνες απορρήτων εθνικών αναγκών αυτές που αποβλέπουν σε εξυπηρέτηση, αμέσως ή εμμέσως, της εξωτερικής πολιτικής του κράτους και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας».
Ωστόσο, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι μετά από εισηγήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων του ΥΠΕΞ προς τον υπουργό Εξωτερικών, η αρμόδια Επιτροπή Ειδικών Δαπανών γνωμοδοτεί για το αν οι προτεινόμενες προς διάθεση δαπάνες, που διαβιβάζονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών πληρούν τους όρους του νόμου 3566/2007. Εφόσον η γνωμοδότηση της ανωτέρω επιτροπής είναι θετική, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών διενεργείται η διάθεση ποσών από την ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών του ΥΠΕΞ. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι «η διάθεση από την παραπάνω πίστωση οποιουδήποτε ποσού για άλλους σκοπούς απαγορεύεται» ότι «η αρμόδια Επιτροπή Ειδικών Δαπανών στελεχώνεται αποκλειστικώς από ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών» και ότι «παρέκκλιση από την εφαρμογή των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου, μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία».
Για το ζήτημα των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών είχε απαντήσει εγγράφως και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από ερώτηση της Ρένας Δούρου.
Η απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 10 Αυγούστου 2012, ανέφερε πως «όλα τα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες αυτές, ως προς το ύψος τους, καταγράφονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών».
Αρχή εργασίας και κριτήριο επιλογών του υπουργείου, είναι η διαχείριση των κονδυλίων αυτών να γίνεται κατά τρόπο αποδοτικό και σύμφωνα, πάντα, με τις προβλέψεις του νόμου, ειδικότερα την περίοδο αυτή, που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, σημείωνε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμιζε ότι πίστωση για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που ορίζει ο νόμος απαγορεύεται επ’ απειλή ποινής. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόσθετες ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν έτι περαιτέρω τη διαφάνεια, διασφαλίζοντας συνάμα τον απόρρητο χαρακτήρα των δαπανών για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.
Σε μεταγενέστερη έγγραφη απάντησή του προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, στις 18 Φεβρουαρίου 2013, ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, έλεγε ότι εξετάζεται η καθιέρωση συστήματος ελέγχου της διαδικασίας για τις απόρρητες δαπάνες, με τη συνδρομή εισαγγελικού λειτουργού.