Το φιάσκο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι δεδομένο. Το ίδιο και ο πολύ αρνητικός αντίκτυπος στο εξωτερικό, που προκάλεσε για τη χώρα μας το συγκεκριμένο γεγονός.
Το ζητούμενο πλέον είναι να αναζητηθούν άμεσα οι ευθύνες για το ναυάγιο.
Με δεδομένο, επίσης, ότι οι Ρώσοι αποσύρθηκαν λόγω των εγγυήσεων, που δεν έλαβαν για τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, είναι επιτακτική όσο ποτέ η αποκάλυψη του τι συνέβη και φτάσαμε ως εδώ… του γιατί δημιουργήθηκε όλη αυτή η κατάσταση, που απέτρεψε το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό από το να υποβάλει δεσμευτική πρόταση.
Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Κυριολεκτικά.
Και πρέπει να ειπωθεί πρώτα στον πρωθυπουργό. Από ποιους; Μα, φυσικά, από τους υπουργούς του.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως πληροφορούμαστε, ήταν ο μόνος που πραγματικά προσπάθησε, που έδειξε ενδιαφέρον και έτρεξε για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Ο μόνος.
Όχι όπως κάποιοι υπουργοί του.
«Αν τα ποδάρια (υπουργοί) δούλευαν όπως δούλευε το κεφάλι (πρωθυπουργός), τότε το deal θα είχε κλείσει», σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει το news.gr.
Αν, δηλαδή, οι υπουργοί -ξέρουν ποιοι είναι αυτοί- έλεγαν από την αρχή την αλήθεια στον κ. Σαμαρά για το τι συμβαίνει με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, πώς έχουν σχηματιστεί τα χρέη τους από τις παράνομες επιδοτήσεις, και ποιοι δημιούργησαν αυτές τις συνθήκες των χρεών στη ΔΕΠΑ, τότε τα πράγματα θα είχαν κυλήσει διαφορετικά.
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τους λόγους, που προβάλλουν για το ναυάγιο η Gazprom και το ΤΑΙΠΕΔ, η ουσία είναι μία:
Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τα πραγματικά αίτια του φιάσκου. Γιατί, αν δεν τα βρει, τότε είναι βέβαιο πως και η επανάληψη του διαγωνισμού θα αποτύχει.
Αν, όμως, αναζητήσει άμεσα τα «γιατί» και τα «πώς», και τα βρει, τότε ίσως να μη χαλάσουν και οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός πρέπει να ενημερωθεί για το τι ακριβώς συνέβη. Και, επιπλέον, οι υπουργοί να λειτουργήσουν σαν προστάτες του δημοσίου χρήματος, μήπως και αναστραφεί η όποια κακή εικόνα προκλήθηκε από το φιάσκο με τη ΔΕΠΑ.