Οι Ρώσοι ήταν χθες ξεκάθαροι: Δεν υποβάλαμε πρόταση για τη ΔΕΠΑ, γιατί δεν πήραμε εγγυήσεις για τα χρέη προς την επιχείρηση και για το ότι -εξαιτίας αυτών- δεν θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Η ελληνική πλευρά επέμεινε και επιμένει: για το ναυάγιο ευθύνονται οι Βρυξέλλες και οι ενστάσεις τους για την επέκταση της Gazprom στην Ευρώπη, αν αποκτήσει τη ΔΕΠΑ.
Πέραν της κατηγορηματικής διάψευσης της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Κομισιόν και ο επικεφαλής της, Μπαρόσο δεν είχαν και δεν έχουν καμία ανάμειξη στις συζητήσεις, υπάρχουν και συγκεκριμένα δεδομένα και αριθμοί, που -αυτή τη φορά- λένε την αλήθεια και δείχνουν ότι η υπόθεση «Ελλάδα» μόνο κομβικής σημασίας δεν είναι για την παρουσία του ενεργειακού κολοσσού στην Ευρώπη.
Σε ανύποπτο χρόνο, ο αείμνηστος, Rem Vyakhirev, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, είχε δηλώσει ότι «η αγορά της Ελλάδας είναι ένας… κουβάς αέριο!». Και δεν είχε άδικο. Δείτε γιατί:
Η Gazprom είναι παρούσα -ως πωλητής αερίου- στην Ευρώπη από το 1968. Δηλαδή, εδώ και 45 χρόνια!
Σήμερα, εξάγει αέριο σε 30 χώρες.
Οι συνολικές πωλήσεις ρωσικού αερίου στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά έφτασαν στα 138,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μεγαλύτεροι πελάτες του ρωσικού κολοσσού είναι:
– η Γερμανία, με 33,16 δισ. κυβικά μέτρα,
– η Τουρκία, με 27,02 δισ. κυβικά μέτρα και
– η Ιταλία, με 15,08 δισ. κυβικά μέτρα.
Πόσο ρωσικό φυσικό αέριο κατανάλωσε συνολικά η χώρα μας το 2012; Μόλις 2,5 δισ. κυβικά μέτρα !
Πρόσφατα, η Gazprom απέκτησε το 100% της γερμανικής εταιρείας αερίου WINGAS. Οι συνολικές πωλήσεις αερίου από την εταιρεία αυτή το 2012 έφτασαν τα 35,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η Gazprom έχει συμφωνήσει με την ιταλική ΕΝΙ να πουλάει απευθείας σε τελικούς καταναλωτές στην Ιταλία 3 δισ. κυβικά ετησίως.
Στην Τουρκία, η Gazprom πουλάει αέριο σε ποσότητα 2,5 δισ. κυβικά το χρόνο, μέσω της θυγατρικής της, Bosphorus Gaz (έχει το 71%).
Στην Αγγλία, η κατά 100% θυγατρική της Gazprom, η Gazprom Marketing and Trading, διέθεσε το 2011 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου.
Τι δείχνουν όλα αυτά;
Ότι η Gazprom βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής αγοράς εδώ και χρόνια, με πολύ ισχυρή παρουσία σε μεγάλες αγορές.
Ότι η Ελλάδα, αν προχωρούσε η συμφωνία, θα ήταν μια μικρή κουκίδα στο χάρτη της ενεργειακής επιρροής των Ρώσων στη γηραιά ήπειρο.
Ότι η αγορά της χώρας μας είναι πράγματι ένας… κουβάς αερίου, όπως είχε πει ο Vyakhirev.
Μόνο, που -πλέον- ο κουβάς αυτός είναι και μικρότερος, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, την οποία έχει προκαλέσει η κρίση, είναι και τρύπιος, εξαιτίας των σημαντικών χρεών των πελατών της ΔΕΠΑ προς την επιχείρηση.