Με τον Αλέξη Τσίπρα παρομοιάζει τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, η εφημερίδα Independent, σε άρθρο που δημοσίευσε τη Δευτέρα.
Αν και ο Τζόνσον απολαμβάνει να απαγγέλλει από μνήμης αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές, βαθμιαία αρχίζει να ακούγεται σαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας το 2015, αναφέρει το δημοσίευμα. Σαν νεοεκλεγέντες ηγέτες, και οι δύο πολιτικοί αμφισβήτησαν τις συμφωνίες των προκατόχων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέφυγαν στον λαϊκισμό, σε μία απόπειρα να αποφύγουν έναν δυσάρεστο συμβιβασμό και ένα επικείμενο τελεσίγραφο.
Για τον Τσίπρα η ημερομηνία χωρίς αύριο ήταν η 30ή Ιουνίου του 2015, οπότε και θα έληγε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και η χώρα χωρίς τη βοήθεια των δανειστών θα χρεωκοπούσε. Για τον Τζόνσον το σενάριο της ανεπανόρθωτης καταστροφής είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, αν και αυτές οι ημερομηνίες περιγράφονται με μεσσιανικούς όρους, υπάρχει χρόνος για συμβιβασμό και μετά την παρέλευσή τους.
«Yπερήφανοι διαπραγματευτές» εναντίον των «συνεργατών» των Βρυξελλών
Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει άλλη μια ομοιότητα ανάμεσα στις τακτικές Τζόνσον-Τσίπρα που έχει να κάνει με τον ιδεολογικό διαχωρισμό των πολιτών «στους υπερήφανους και ασυμβίβαστους» και «στους δουλοπρεπείς» προς τις Βρυξέλλες.
«Ο Μπόρις Τζόνσον καταφεύγει, επίσης, στον Μανιχαϊσμό προκειμένου να εξηγήσει τη δική του “υπερήφανη” διαπραγμάτευση. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου μέσω Facebook ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε “συνεργάτες” της ΕΕ όσους βουλευτές αντιτίθενται στα σχέδιά του».
Μία ονειρική συμφωνία
Η ρητορική του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να είναι χρήσιμη πολιτικά για εκείνον, ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν της δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Με τον ίδιο αδιάφορο τρόπο η ΕΕ αντιμετώπισε το 2015 και τη ρητορική του Τσίπρα.
Επίσης, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί ακριβώς το ίδιο: υπόσχεται μια ιδανική ευρωπαϊκή συμφωνία με οφέλη για τους Βρετανούς, χωρίς τις υποχρεώσεις της προηγούμενης συμφωνίας. Επιπλέον, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια του λαού με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 ως όπλο στις διαπραγματεύσεις, έτσι και ο Τζόνσον επιδιώκει τη λαϊκή συγκατάθεσή για την προώθηση αυτής της ουτοπικής συμφωνίας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ενάντια στους «ανελαστικούς γραφειοκράτες» στις Βρυξέλλες.
Η μπλόφα του Τσίπρα «έσκασε» στα χέρια του θεαματικά. Στην περίπτωση του Έλληνα πρωθυπουργού, υπερίσχυσε το «δόγμα Ντάισελμπλουμ»: αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ως απάντηση στο επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοκρατική νομιμοποίηση.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της Βρετανίας.
«Η ΕΕ δεν πρόκειται να παραβλέψει την βούληση των 27 κρατών-μελών προκειμένου να επιδοθεί στις ιδιοτροπίες ενός λαϊκιστή ηγέτη. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο μάθημα που η εμπειρία του Τσίπρα μπορεί να διδάξει στον Τζόνσον» αναφέρει συμπερασματικά ο Independent.
Για τη Βρετανία η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 31η Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει λόγο για εκλογές, επισείοντας την απειλή για μία επικείμενη καταστροφή. Στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει να ετοιμάζει το εκλογικό σώμα για μία στροφή 180 μοιρών, που θα αναγκαστεί να κάνει όταν θα αντιμετωπίσει έναν αναπόφευκτο και επώδυνο συμβιβασμό.
Ο διαχωρισμός του πολιτικού κόσμου σε «περήφανους διαπραγματευτές» και «συνεργάτες» ήδη αποδεικνύεται χρήσιμος, καθώς ο Τζόνσον κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Και στην περίπτωση του Τσίπρα το κόλπο έπιασε, αναφέρει ο αρθρογράφος. Το οικονομικό κόστος της τελικής αποδοχής της συμφωνίας – με την παράλληλη υιοθέτηση του αφηγήματος ενός προδομένου Δον Κιχώτη, ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό προκειμένου να σώσει τη χώρα του – μεταφράστηκε σε πολιτικό κέρδος για εκείνον. Αν ο Μπόρις Τζόνσον παίξει σωστά τα χαρτιά του, μπορεί να έχει τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα.