Εννέα εξαιρέσεις από τη δυνατότητα περαίωσης των εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων και τρεις αλλαγές στο αρχικό σχέδιο περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναµένεται να ψηφιστεί µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος αύριο Πέµπτη. Παρά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις των εµπλεκόµενων φορέων, το υπουργείο Οικονοµικών επέµεινε τελικά να εξαιρούνται της περαίωσης:

 

1 Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί µέχρι 31.8.2010 εµπρόθεσµη ή εκπρόθεσµη αρχική δήλωση φόρου εισοδήµατος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και οι επόµενες αυτής. 2 Οι υποθέσεις αγροτών ειδικού καθεστώτος.

 

3 Υποθέσεις για τις οποίες έχουν υποβληθεί συµπληρωµατικές δηλώσεις σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του ν. 2753/1999 (Α’ 249), µε εξαίρεση τις προηγούµενες ή επόµενες χρήσεις αυτών για τις οποίες υποβλήθηκαν οι συµπληρωµατικές δηλώσεις.

 

4 Από κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα είναι µεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ ή του αντίστοιχου ποσού σε δραχµές και όλες οι επόµενες αυτής χρήσεις.

 

5 Υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιουσίας, µεγάλης ακίνητης περιουσίας, µεταβίβασης ακινήτων και κληρονοµιών, δωρεών, προικών και γονικών παροχών, ενιαίου τέλους ακινήτων, ειδικού φόρου επί των ακινήτων, φόρου αυτόµατου υπερτιµήµατος και τέλους συναλλαγής.

 

6 Υποθέσεις επιχειρήσεων εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών.

 

7 Υποθέσεις επιχειρήσεων για τον έλεγχο των οποίων έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου.

 

8 Από κάθε υπόθεση η ανέλεγκτη χρήση για την οποία υφίσταται παράβαση ΚΒΣ για έκδοση πλαστού φορολογικού στοιχείου ή προκύπτει αναµφισβήτητα από δελτίο πληροφοριών ή από άλλα στοιχεία ή έγγραφα η έκδοση τέτοιου στοιχείου και όλες οι επόµενες αυτής χρήσεις.

 

9 Οι υποθέσεις επιτηδευµατιών φυσικών προσώπων τα οποία µε βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία (εποµένως, η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ).

 

Αντίθετα, µε διατάξεις που προστέθηκαν δίνεται η δυνατότητα περαίωσης υποθέσεων εισηγµένων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων µε τζίρο πάνω από 20 εκατ.ευρώ εφόσον αυτές βρίσκονται στα δικαστήρια (µε τις προϋποθέσεις που κλείνουν οι εκκρεµείς δικαστικές υποθέσεις) ενώ ορίζεται και ειδικός τρόπος για να περαιωθούν υποθέσεις εικονικών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή βέβαια ο φόρος που απαιτείται φτάνει το 55% του φόρου εισοδήµατος που αντιστοιχεί στα εικονικά στοιχεία αν πρόκειται για Α.Ε. ή ΕΠΕ και 40% για κάθε άλλη περίπτωση. Στο τελικό σχέδιο άλλωστε δεν περιλαµβάνεται η εξαίρεση των υποθέσεων κατασχεµένων βιβλίων.

 

Για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα προηγούµενα χρόνια, προβλέπεται ότι έως και το 2007 αν δεν περιλαµβάνονται στο δείγµα ελέγχου έχουν καθαρίσει, ενώ για υποθέσεις αυτοπεραίωσης 2008 και 2009 οι φορολογούµενοι υπάγονται στην περαίωση αλλά µε µείωση των ελάχιστων φόρων στο µισό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ