Στη συζήτηση στην Επιτροπή Απασχόλησης (EMPL) του Ευρωκοινοβουλίου όπου οι εκπρόσωποι της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Timo Harakka (υπουργός απασχόλησης της Φινλανδίας) και Aino-Kaisa Pekonen (υπουργός κοινωνικών υποθέσεων και υγείας της Φινλανδίας) παρουσίασαν τους «αντεργατικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ΕΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρει το ΚΚΕ παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ο οποίος σύμφωνα με σχετική ενημέρωση ανέφερε: «Στην Ελλάδα όπως και στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ έχει με αυστηρότητα εφαρμοστεί και εξειδικευτεί η αντεργατική νομοθεσία της ΕΕ για την απασχόληση. Έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα: στην προηγούμενη 8ετία ο μέσος μισθός έπεσε 20%, ο μέσος μισθός για την ελαστική απασχόληση 35%, αυξήθηκε η ελαστική απασχόληση πάνω από το 30%, η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τους νέους. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν διαλυθεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους».
«Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα της ΕΕ – ο ευρωπαϊκός πυλώνας δικαιωμάτων, η λογική της κινητικότητας – δεν έρχονται να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση, αλλά δρουν σαν συμπλήρωμά της. Εγγυώνται ένα πραγματικά πολύ χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, ακόμη χαμηλότερο από τα όρια της φτώχειας που έχει βάλει η ΕΕ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι όροι για να υποχωρεί ακόμη περισσότερο το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
«Ακόμη και μπροστά σε κραυγαλέες περιπτώσεις εργοδοτικής τρομοκρατίας όπως οι καταγγελίες για τις συνθήκες δουλειάς σε μονοπώλια όπως στην Amazon στη Βρετανία ή μετά το μεγάλο σεισμό στην Αττική την περασμένη εβδομάδα, όπου λεπτά μετά οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν από την εργοδοσία να μπουν να δουλέψουν, τι κάνουν τα κράτη-μέλη σχετικά με τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων; Στην Ελλάδα και με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε Ιταλία-Βέλγιο-Σουηδία-Βρετανία κ.α. οι κυβερνήσεις υιοθετούν νομοθεσία που δυσκολεύει την κινητοποίηση των εργαζομένων, την απόφαση για διοργάνωση απεργίας» επισήμανε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, προσθέτοντας «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – έχουν ξεχαρβαλωθεί και τώρα ανατίθεται στη λεγόμενη “Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας” ο έλεγχος της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων, της μείωσης των αποδοχών, της αύξησης της ελαστικής απασχόλησης, της απαγόρευσης της οργάνωσης της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς αφήνοντάς την έκθετη στην εργοδοσία», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους πρέπει να δώσουν χωρίς καμιά αναμονή αγωνιστική απάντηση», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.