Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει νομοθετική πρόταση «για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ θα αναδείξει το θέμα και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου», σημείωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συνάντηση τους με εκπροσώπους των επιθεωρητών του Σώματος και δεσμεύτηκαν ότι «θα ελέγχουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης και θα αντιπαρατεθούν αποφασιστικά στην υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε.».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Επιθεωρητών Εργασίας και του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας, πραγματοποιήθηκε «με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του Σ.ΕΠ.Ε. και την υπαγωγή του Σώματος στη γενική γραμματεία του υπουργείου Εργασίας».
«Οι εκπρόσωποι των επιθεωρητών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή και την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχει στη λειτουργία και το έργο του Σ.ΕΠ.Ε.» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη συνάντηση εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμμετείχαν η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε., Νάσος Ηλιόπουλος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η κ. Αχτσιόγλου «επισήμανε τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η σαφής υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου».
«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «το υποβιβάζει σε μία γραφειοκρατικού τύπου δομή και του αφαιρεί τα χαρακτηριστικά του ελεγκτικού σώματος, την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα σχεδιασμού της δράσης και των ελέγχων του. Δυσχεραίνεται έτσι, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και αποδυναμώνεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της υγιούς επιχειρηματικότητας». Η κ. Αχτσιόγλου είπε ακόμη, ότι «το επιχείρημα που ψέλλισαν η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, περί δήθεν αποκομματικοποίησης του Σ.ΕΠ.Ε., δεν αντέχει σε κριτική» και πρόσθεσε ότι «το Σ.ΕΠ.Ε. υπάγεται στον έλεγχο ενός πολιτικού προσώπου, της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κ. Στρατινάκη, η οποία έχει συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή και ρόλο στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων κατά το παρελθόν».
Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προσβλητική για τους υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε. τη δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι οι επιθεωρητές πλέον δεν θα υπηρετούν ‘κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόν’» και έκανε λόγο για δήλωση που «φανερώνει στοιχεία ρεβανσισμού και την αντίληψη της κυβέρνησης ότι το Σ.ΕΠ.Ε. είναι κομματικό εργαλείο και όχι ένα όργανο προστασίας των εργαζομένων».