Αυξημένες κατά 30% ήταν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με τις αφίξεις να φθάνουν τις 3.200. Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο και μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας».
«Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015- 2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της Ευρώπης», που δοκιμάζει όπως είπε, «τις θεμελιώδες αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τη δυνατότητα να προστατευθεί αποτελεσματικά η ασφάλεια των πολιτών».
«Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα κυρίως για την Ανατολική Μεσόγειο και πρωτίστως για τη χώρα μας που είναι δυσανάλογα εκτεθειμένη σε εντάσεις και συγκρούσεις», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η διαχείριση του μεταναστευτικού αποδεικνύεται ζήτημα σύνθετο, σοβαρό, πολύπλοκο. Το επιβεβαιώνουν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που διοργανώνονται τις τελευταίες ημέρες. Μόλις γύρισα από το Ελσίνκι και φεύγω σε λίγο για τη Γαλλία σε πολυμερή συνάντηση που διοργανώνει εκτάκτως η γαλλική κυβέρνηση. Το μεταναστευτικό δοκιμάζει θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας αλλά και τη βούληση και την ικανότητά μας να προστατεύσουμε την ηρεμία, την ανάπτυξη των κοινωνιών μας, και βέβαια το μεγάλο αγαθό της ασφάλειάς τους».
Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, «το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι εκρηκτικό στην Ελλάδα» σημειώνοντας ότι, «στη Λέσβο, μόνον το 2018 έγιναν περίπου 17.300 καταγραφές αιτημάτων ασύλου, περισσότερες από όσες έχουν γίνει τον ίδιο χρόνο στην Αυστρία συνολικά».
«Στη Σάμο, έχουν γίνει 6.750, περισσότερες από όσες κατέγραψε, για το ίδιο διάστημα, η Φινλανδία. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κύπρος. Γι αυτό και την Τρίτη πρόκειται να συναντηθώ με τον Κύπριο ομόλογό μου στην Αθήνα» ανέφερε.
Περιέγραψε ως «εξαιρετικά προβληματική, έως πραγματικά τραγική και μη βιώσιμη την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη» και πρόσθεσε ότι «είναι πραγματική προσβολή για την εικόνα της χώρας αλλά και πηγή εύλογης αγανάκτησης και ανασφάλειας για τους κατοίκους των νησιών, όπως στη Λέσβο, στη Μόρια, στη Σάμο και στο Βαθύ, παρά τις τεράστιες και αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλουν λιμενικοί, αστυνομικοί και το προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης».
«Συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες συνυπάρχουν με βίαιες συμπεριφορές, εγκληματικότητα κάθε μορφής και βαρύτητας. Τεράστιο είναι το θέμα, ηθικά, πολιτικά και πρακτικά των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η κατάσταση που παραλάβαμε και εδώ, είναι πέρα ως πέρα αποκαρδιωτική», υποστήριξε.
Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ακόμα ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί νέες μεταναστευτικές οδοί, όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης και αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές».
«Την ίδια ώρα στην Ευρώπη τα πράγματα προχωρούν αργά, καθώς η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα Πολιτική Ασύλου δεν είναι εύκολη. Το ίδιο ισχύει και για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης με δικαιότερη κατανομή του βάρους τα οποία πρωτίστως επωμίζονται τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, με πρώτη την Ελλάδα», είπε και συμπλήρωσε:
«Απέναντι σε όλα αυτά, το ελληνικό κράτος μέχρι την 7η Ιουλίου παρέτασσε ένα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπαρκτό στα χαρτιά αλλά σχεδόν μη ανιχνεύσιμο στην πραγματικότητα. Οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων ανθρώπων παρέμεναν μετέωρες, αναποτελεσματικές, χαμένες σ’ ένα κακοραμμένο διοικητικό patchwork κατακερματισμένο σε έξι διαφορετικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και με ανθρώπινο δυναμικό πολυδιασπασμένο, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και γνώσεις. Και όλα αυτά βέβαια “κτισμένα” επάνω στο σαθρό και επικίνδυνο ιδεολογικό υπόβαθρο του “μπαίνουν-λιάζονται- φεύγουν”. Δηλαδή πάνω στην ιδεολογικό- πολιτική φιλοσοφία του χάους που κληροδότησε στους διαδόχους της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μια αντίληψη που σημάδεψε και δηλητηρίασε μετέπειτα, τη μεταναστευτική μη-πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
«Να γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας ανέδειξε την αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου προβλήματος ως ένα από τα κύρια θέματα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, «για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα».
Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος στόχος είναι η πολιτική και επιχειρησιακή σύζευξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προάσπισης του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών.
«Απέναντι στην ιδεοληπτική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», ανέφερε και ανέπτυξε τους άξονες των δράσεων που δρομολογούνται και είναι μεταξύ άλλων:
– Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.
– Αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου.
– Ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.
– Υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.
– Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
– Δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της.
Πρόσθεσε δε, ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μέχρι την οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου «Δουβλίνο 4» και του κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, να εφαρμοστούν δικαιότερες ανακατανομές και αποτελεσματικότερες εισφορές και να επιβάλλονται αντίμετρα για τις τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται στον τομέα των επιστροφών και της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης.