Προκαταβολή 20% και 6 έως 24 δόσεις, ανάλογα με το ποσό, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου για την περαίωση που προσκόμισε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το οικονομικό επιτελείο διαφοροποίησε έτσι τις αρχικώς εξαγγελθείσεις ρυθμίσεις που προέβλεπαν 25% προκαταβολή και 12 δόσεις.

Παραμένει πάντως το όριο του τζίρου για τις επιχειρήσεις που θα εισαχθούν στη ρύθμιση, σε 20 εκατ. ευρώ. Πρόβλεψη στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτάχθηκαν οι Ευ. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας, που εισηγήθηκαν να ενταχθούν και οι μη εισηγμένες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ., «ειδάλλως αφενός δεν θα τα καταβάλουν ποτέ και αφετέρου θα είναι έρμαιο των εφοριακών».

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο ενδεχομένως να περιέχει κι άλλες αλλαγές, μετά και τις σχετικές παρατηρήσεις των υπουργών.

«Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε ότι «το νέο φορολογικό σύστημα και η εμφανής επαναδραστηριοποίηση του ΣΔΟΕ αποτελούν καθοριστικά βήματα, αλλά η νέα αρχή προϋποθέτει να κλείσει το παρελθόν». Και χαρακτήρισε τις 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις «δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος».

«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε την περαίωση ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Λούκα Κατσέλη διερωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο εφαρμογής, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι όσοι κάνουν αίτηση για περαίωση δεν θα χρειαστεί να τρέχουν στις ΔΥΟ αλλά θα λαμβάνουν τα σχετικά στοιχεία από το ΚΕΠΥΟ.