Η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, που εξακολουθεί να εργάζεται και να παράγει, είναι η προμετωπίδα του ενδιαφέροντος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, τόνισε ο υπουργός Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του Ομίλου Ροταριανών «Ανατόλια».
Όπως είπε, το υπουργείο επιδιώκει την αξιοποίηση στο έπακρο των ελπιδοφόρων προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας και προωθεί τη Μακεδονία και τη Θράκη των ευκαιριών, της προοπτικής, της εξέλιξης και της πρωτοπορίας. «Όραμά μας είναι μια Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνίστρια, που θα αποτελεί το πρόπλασμα μιας Ελλάδας που θα μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στον κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Ελλάδας όπου η επιχειρηματικότητα δεν θα απαξιώνεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα ενοχοποιείται και δεν θα υιοθετείται μια Δημοκρατία… Σοβιετικού Τύπου, όπου όλοι αποζητούν την επαγγελματική αποκατάσταση εντός του κράτους», υπογράμμισε.
Ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε στην ανεργία στη Β. Ελλάδα, που κυμαίνεται κοντά στο 28% και παρατήρησε πως με βάση αυτό το δεδομένο «ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε και να βρούμε πρακτικούς τρόπους, ώστε να μπορέσει τούτη η γωνιά της πατρίδας μας να ορθοποδήσει».
Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Καράογλου επισήμαναν από την επανασύσταση του υπουργείου πως θα έχει λόγο και ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της Βορείου Ελλάδος. «Δεν βρίσκομαι στο Διοικητήριο μόνο για να φωνάζω μόνο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ούτε για να μοιράζω χρήματα σε φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σε μια άλλη εποχή που πλήγωσε την Ελλάδα. Τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ο εκάστοτε ΥΜΑΘ οφείλει και πρέπει να δρα αναπτυξιακά. Προμετωπίδα μας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βορειοελλαδιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.
«Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είναι μια ισχυρή κρατική δομή, η οποία θα ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα λειτουργεί υποστηρικτικά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και θα επενδύει στην εξωστρέφεια. Με δεδομένο ότι η Βόρεια Ελλάδα ουδέποτε δικαιολόγησε τον τίτλο της “Μητρόπολης των Βαλκανίων”, χαράσσουμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το νέο, πολυθεματικό Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, στελέχωσε αρμόδιο τμήμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με σκοπό την ένταξη δράσεων στα τομεακά, περιφερειακά και διασυνοριακά επιχειρησιακά προγράμματα. Επίσης, υποβάλαμε μια σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής στο καινούργιο χρηματοδοτικό πακέτο 2014-2020. Σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση είναι να «ξεκλειδώσουμε» την καινοτομία και την ανάπτυξη στη Μακεδονία και τη Θράκη».