Πλήρη εικόνα της κατάστασης στα πεδία της οικονομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα επιδιώξει να αποκτήσει σήμερα η Ιπποκράτους, κλιμάκιο της οποίας θα έχει στις 3 το μεσημέρι κοινή σύσκεψη με τις πολιτικές ηγεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, λίγα 24ωρα προτού η τρόικα επανέλθει στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο και την τελική απόφαση για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Στην πολιτική της ανάγνωση, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο κινήσεων του Ευαγ. Βενιζέλου να αναδείξει τον ενεργό κυβερνητικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζεται αποκομμένο από το πολιτικό «θέατρο επιχειρήσεων». Εξάλλου, κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μόλις εντός ολίγων ωρών από την αιφνίδια σύσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών με περίπου την ίδια σύνθεση.
Επί τάπητος εκτμάται ότι θα τεθούν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία αν και, επισήμως, το περιεχόμενο της σημερινής σύσκεψης αφορά στο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας που συναποφασίστηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς σε προηγούμενη σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και συναρτάται με το «κοινωνικό δίχτυ προστασίας» τη διαμόρφωση του οποίου επαναλμαβάνουν σε κάθε ευκαιρία οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Το θέμα άλλωστε απασχόλησε μεταξύ άλλων του κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και κατά τη σύντομη μυστική συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή. Σύμφωνα με πηγές από τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, η ατζέντα της συζήτησης των δύο περιείχε τόσο τις εξελίξεις στην Κύπρο σε συνάρτηση με τις πιθανές επιδράσεις της στην Ελλάδα και το μέλλον της Ε.Ε., όσο και ζητήματα που άπτονται αμιγώς της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Το αξιοσημείωτο βέβαια, ως προς την πολιτική ερμηνεία τού γεγονότος, είναι ότι πρόκειται για την πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, μετά την πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του κομματικού Συνεδρίου στις αρχές του μήνα, για κοινή κάθοδο με την ΔΗΜΑΡ στις εκλογές. Μια πρόσκληση την οποία διαδέχτηκε η άρνηση του κ. Κουβέλη, που επέμεινε στην πολιτική αυτονομία του κόμματός του.
Μετά από μία περίοδο… ελαφρού ψύχους ανάμεσα στις δύο πλευρές, πηγές της Ιπποκράτους, σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο αρχηγών έκαναν λόγο για την αφετηρία μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και για ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση των όσων κατά το παρελθόν έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.