Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου και την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει περιμένουν να δουν οι δανειστές προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου.
Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά με το μεγαλύτερο αγκάθι να αποτελεί ο φετινός στόχος 3,5% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας βλέπουν τρύπα άνω του 1 δις. ευρώ η οποία έχει ανοίξει με το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια, 13η σύνταξη, 120 δόσεις) το οποίο ενεργοποιήθηκε πριν από τις ευρωεκλογές.
Οι πιστωτές εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς την λήψη συμπληρωματικών μέτρων στην οικονομία και ετοιμάζονται ανάλογα – από τη στιγμή που η εναλλαγή των κυβερνήσεων έχει ελάχιστη σημασία για αυτούς – για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν με το νέο υπουργό Οικονομικών.
Το πρώτο ραντεβού με τη νέα κυβέρνηση θα γίνει σχεδόν μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Με αφορμή το ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist στις 16-17 Ιουλίου στο Λαγονήσι οι δανειστές έρχονται σύσσωμοι στην Αθήνα για να παρευρεθούν στο συνέδριο και να στείλουν τα μηνύματα που θέλουν το βήμα του Economist όπου θα είναι κεντρικοί ομιλητές, διαμορφώνοντας έτσι από πολύ νωρίς την «ατζέντα» της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.
Στο βήμα του συνεδρίου πρόκειται να ανέβουν: ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο ομόλογός του από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.
Οι δανειστές επιμένουν στους εξής άξονες:
- Θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα μείνει κάτω από το 2% και σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για 2,3%, που περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό. Κανένας πλέον από τους διεθνείς οργανισμούς και από φορείς εντός Ελλάδος δεν βλέπουν ανάπτυξη, άνω του 2%. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν τους απαισιόδοξους 1,3% ενώ τα στοιχεία του β’ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου λίγο πριν κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.
- Δεν δέχονται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν πριν τις παροχές, 4,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν για 3,6% του ΑΕΠ.
- Θεωρούν ότι θα υπάρξει «μαύρη τρύπα» και από την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Ήδη δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση οφειλετών και τα πρώτα στοιχεία, του Μαΐου, θα δείξουν προς τα που πάει η κατάσταση.