«Με την ψυχή στο στόμα και πάλι για τη δόση του Μαρτίου είναι η κυβέρνηση αφού παρά τους χαμηλούς τόνους της τρόικας η πίεση αρχίζει να γίνεται πιο έντονη και να καταγράφονται διαφωνίες.
«Άνοιξε η βεντάλια πολύ» έλεγε κορυφαίος υπουργός και τώρα θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια «και πάλι από την αρχή». «Μπορεί να μην υπάρχει εμπλοκή αλλά δεν υπάρχει και σημαντική πρόοδος» λέει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
«Είναι τόσα τα ανοικτά θέματα και οι κίτρινες κάρτες της τρόικας που ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να συναντηθεί μαζί τους για να διαφωνήσουν και να μην μπορεί να θέσει θέματα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα ή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια» λέει κορυφαίος υπουργός.
«Ο Σαμαράς πρέπει να βάλει γκολ και θα το βάλει «σημειώνει στέλεχος που γνωρίζει πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Η τρόικα φαίνεται ότι συμφωνεί για περισσότερες δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία «και θα το κάνει δώρο στο Σαμαρά» αναφέρουν έγκυρες πηγές αλλά παραδέχονται ότι δεν θα φθάσουν τις 60 που ζητά η ελληνική πλευρά.
Σίγουρα όμως θα είναι μεταξύ 36 και 48 και όχι 24 που φθάνουν μέχρι τώρα. Εκτός από το Δημόσιο όπου η τρόικα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί δεν μπορούν να βρεθούν 5.000-6.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι επίορκοι, ή «κοπανατζήδες» ή έχουν δώσει πλαστούς τίτλους σπουδών και θα έπρεπε ήδη να έχουν φύγει, υπάρχουν και άλλα ανοικτά θέματα.
Στο τραπέζι παραμένει και το θέμα του μηχανισμού του κατώτατου μισθού όπου οι δανειστές πήραν τη ρύθμιση και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν όταν κάνουν τις προβολές αφού προηγουμένως τη μεταφράσουν στα αγγλικά!
Πάντως στο υπουργείο Εργασίας λένε ότι δεν εθίγη στη συνάντηση τίποτα για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Οι δανειστές «βγάζουν διακριτικά κίτρινες κάρτες» για τις ρυθμίσεις των δανείων που επεστράφησαν ως φιλόδοξες,για τη φοροδιαφυγή όπου εντοπίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για «αλχημείες» με τη φαρμακευτική δαπάνη όπου επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να εξαιρέσει την δαπάνη για καρκινοπαθείς, για τις καθυστερήσεις να ρίξουν στην αγορά ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αλλά και για την αδυναμία να κτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα περιμένει όλα τα στοιχεία, κυρίως για το Δημόσιο, για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αλλά κυρίως θέλει από τώρα να συμφωνηθούν πολλά από τα προαπαιτούμενα για να είναι έτοιμη και για την επόμενη δόση του Απριλίου που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.