Κυβέρνηση και τρόικα, εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, ενδέχεται να βάλουν «κάτω από το χαλί» και να μεταθέσουν χρονικά την λήψη νέων επώδυνων μέτρων, εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης. Παράλληλα έκανε λόγο για δεξιά «αλλεργική αντίδραση» κύκλων, και ενδεχομένως και της ηγεσίας, της Νέας Δημοκρατίας, στην παρουσία και την ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
«Οι οργανωτές της εκδήλωσης για τον ιδρυτή της ΝΔ Κων/νο Καραμανλή κάλεσαν όλους τους ηγέτες των κομμάτων και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε υποχρέωσή του να πάει. Διαπιστώνουμε ωστόσο από σχόλια και ρεπορτάζ ότι υπάρχει μία ενόχληση σε μερίδα της ΝΔ, ενδεχομένως και στην ηγεσία της, επειδή προσκλήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ανορθογραφία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία να πει τη δική μας άποψη για την διαδρομή του πολιτικού ηγέτη που λέγεται Κων/νος Καραμανλής», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία και πρόσθεσε:
«Ωστόσο, η αλλεργία κύκλων της ΝΔ στην παρουσία του Αλ.Τσίπρα στην εκδήλωση δείχνει ότι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ έχει μετατοπίσει το κόμμα αυτό πιο δεξιά από ότι το είχε τοποθετήσει ο ανιψιός Καραμανλής και πολύ πιο δεξιά από τον ιδρυτή της το ’74. Πιο δεξιά και στην οικονομία, και στην ατζέντα της καθημερινότητας, και στο κοινωνικό κράτος και στα θέματα της δημοκρατίας, ακόμη και στον τρόπο που λειτουργεί το Κοινοβούλιο».
Σχετικά με την άφιξη της τρόικας, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι ήρθε «για να ελέγξει τους συνεταίρους της, την τρικομματική συγκυβέρνηση, και κατά πόσο εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα, τα οποία είναι και χρονοδιαγεγραμμένα. Η ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά είναι ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές, έχει επιβληθεί σιωπητήριο και υποταγή»
Όπως τόνισε, συνεχίζοντας, «έχει επιβληθεί η λογική «μην ενοχλείτε και μην ομιλείτε στην Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αφήστε τους να κερδίσουν άνετα τις εκλογές». Ενόψει μάλιστα των γερμανικών εκλογών, ένα ενδεχόμενο είναι, να σπρώξουν κυβέρνηση και τρόικα, την ώρα που παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται σκληρά, κάποια πράγματα είτε κάτω από το χάλι είτε να τα μεταθέσουν για μετά τις εκλογές το φθινόπωρο. Για τις δηλώσεις δε, ότι δεν υπάρχει θέμα κατώτατου μισθού και νέας μείωσής του ή ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα, ας κρατήσουμε καλύτερα μικρό καλάθι».
Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και στον θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας, λέγοντας πως
«ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας μεγάλος ηγέτης. Έθρεψε το λαό του, στήριξε τους φτωχούς, προσπάθησε να βελτιώσει το επίπεδο της παιδείας, της υγείας σε μια χώρα με πλούσιους παραγωγικούς πόρους αλλά και με μεγάλες ανισότητες και μεγάλη φτώχεια. Είναι ο μόνος που ανετράπη με πραξικόπημα και με τη δύναμη του λαού επέστρεψε στα πράγματα».
Ανέφερε δε ότι «είναι λογικό να είχε επικριτές στην πλευρά των Η.Π.Α και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για πάρα πολύ κόσμο – χωρίς αυτό ασφαλώς να σημαίνει ότι ήταν σε όλα τέλειος – ήταν ένα σημείο αναφοράς. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε τον Τσάβες ως ένα κομμάτι μιας γενικής πολιτικής αλλαγής που συνέβη τα τελευταία 10-15 χρόνια σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Όταν στη θέση δικτατοριών τύπου μπανανίας εγκαταστάθηκαν με την ψήφο του λαού και με μεγάλες πλειοψηφίες, κυβερνήσεις προοδευτικές και αντι-ιμπεριαλιστικές που πέτυχαν αρκετά πράγματα υπέρ του λαού. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των διαφορετικών συνθηκών που υπάρχουν σε Ευρώπη και Λατ.Αμερική».