«Μπροστά μας έχουμε τώρα τη μάχη των μαχών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», για την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
«Προφανώς η έκταση της ήττας και το μέγεθος της διαφοράς επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε μπροστά μας μια μάχη, δεν ξεκινάμε όπως πριν από μερικά χρόνια από το 4%, ξεκινάμε από το 24% και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε με όπλα το έργο μας, το πρόγραμμά μας για το μέλλον και τα συμφέροντα των πολλών, το ήθος μας και την εντιμότητά μας και το κεφάλι ψηλά. Και φυσικά θα δούμε και αδυναμίες και λάθη, προκειμένου αυτά όσο μπορούμε να τα διορθώσουμε. Εγώ πιστεύω -και μπορεί αυτό να φανεί περίεργο να λέγεται την επομένη μια καθαρής ήττας- ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ήλθαν για να μείνουν. Έχουμε κερδίσει τη θέση του βασικού πόλου στον ευρύτερο προοδευτικό Αριστερό χώρο στην Ελλάδα και την έχουμε κερδίσει στρατηγικά».
«Πηγαίνοντας προς τις εθνικές εκλογές», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «έχει έλθει η ώρα του πανδημοκρατικού προσκλητηρίου σε όλες τις δημοκρατικές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα έχουμε και μία νέα φάση, ένα νέο κύμα διεύρυνσης της προοδευτικής συμμαχίας, που αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μια στρατηγική επιλογή».
«Αν κάτι καταγράφηκε χθες, επίσης, πέρα από την καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας υπό διαμόρφωση ισχυρός πολιτικός διπολισμός, όπου στον προοδευτικό πόλο η ισχυρή δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία και στον συντηρητικό πόλο η Νέα Δημοκρατία. Όταν στις ευρωεκλογές αυτά τα δύο κόμματα αθροίζουν ένα ποσοστό 55% -και παραπάνω, προς το 60%- στις εθνικές εκλογές αυτός ο διπολισμός θα ενταθεί και η γνώμη μου είναι ότι τα ποσοστά και των δυο κομμάτων θα ανέβουν αρκετά. Όσο αποτελεσματικότεροι είμαστε στη δική μας την προσπάθεια, τόσο το καλύτερο. Δεν είναι εύκολο να ανατρέψει κανείς αυτή τη διαφορά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έχει πετύχει και αρκετά πράγματα που δε φαινόντουσαν καθόλου εύκολα», παρατήρησε.
Κληθείς να σχολιάσει το εύρος της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, όπως καταγράφηκε στην ευρωκάλπη είπε: «Ολοφάνερα είναι μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και μια σαφής ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση και με τους στόχους που είχαμε θέσει και τις προσδοκίες που είχαμε. Η ανάλυση των αιτιών του αποτελέσματος απαιτεί μια συλλογική αποτίμηση […] Αυτό που θέλω να πω στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν τη μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι: Το κεφάλι ψηλά, χάσαμε μια μάχη, δεν χάσαμε τον πόλεμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και με το 24% παραμένει μια μεγάλη δύναμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον χώρο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».
Ερωτηθείς για τον νέο χάρτη του ευρωκοινοβουλίου, όπως διαμορφώνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:
«Διαμορφώνεται μια πολύ σύνθετη γεωγραφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υποχωρεί αισθητά και το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες, ανεβαίνουν οι Ακροδεξιοί -όχι τόσο πολύ όσο κάποιοι προέβλεπαν πριν από μερικούς μήνες- ανεβαίνουν οι Φιλελεύθεροι με την προσθήκη του Μακρόν, ανεβαίνουν οι Πράσινοι αισθητά -η μόνη δύναμη στο προοδευτικό φάσμα που ανεβαίνει- και έχει μια μικρή υποχώρηση, αλλά υπαρκτή, και η ευρωομάδα της Αριστεράς. Αυτό νομίζω -και ιδιαίτερα το στοιχείο της σημαντικής υποχώρησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- αποδυναμώνει περαιτέρω την ιδέα Βέμπερ για πρόεδρο της Κομισιόν. Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Βέμπερ, ούτε είναι δυνατόν, ακόμη και να ήθελαν οι Σοσιαλιστές να αυτοκτονήσουν και να ξανασυνάψουν μια συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν έχουν την πλειοψηφία, άρα καθίσταται υποχρεωτική η αναζήτηση συμμαχιών ανάμεσα σε τρεις ή σε τέσσερις πολιτικές οικογένειες, συμπεριλαμβάνω δηλαδή με τις δύο μεγαλύτερες και τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους» είπε και συνέχισε:
«Εκ των πραγμάτων αυτή η διαβούλευση δεν θα γίνει μόνο στο Ευρωκοινοβούλιο, θα γίνει και στο Συμβούλιο, δηλαδή στις κυβερνήσεις, όπου την Ελλάδα την εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας -ήδη σε λίγες ώρες θα είναι η πρώτη σύνοδος των ηγετών- γιατί θα πρέπει να βρεθούν οι αντικαταστάτες, όχι μόνο του Γιούνκερ, αλλά και του Τουσκ στο Συμβούλιο και του Ταγιάνι στο Ευρωκοινοβούλιο και λίγο αργότερα του Ντράγκι στην ΕΚΤ. Είναι ένα σταυρόλεξο πιο δύσκολο, αλλά η Ακροδεξιά δεν θα παίξει ρόλο ρυθμιστικό, ο μεγάλος πονοκέφαλος τώρα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έχασε και αυτό σημαντικές δυνάμεις, είναι τι θα κάνει με την ακροδεξιά εντός του».