Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το ζήτημα της τρομοκρατίας και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ήταν το περιεχόμενο των επαφών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις.
Η Μέρκελ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθησε η κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Ερντογάν.
Στους γνωστούς τόνους, η καγκελάριος επανέλαβε τις απόψεις της για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
«Επανέλαβα τη στάση μου. Επιθυμούμε να συνεχιστεί η διαδικασία, παρότι έχω αμφιβολίες σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας» είπε η Μέρκελ και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των κεφαλαίων που θα ανοίξουν. Αλλά αν καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, αυτό θα είναι ένα βήμα».
Η καγκελάριος είπε ακόμα πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, πράγμα για το οποίο υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε από τώρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες.
«Τα αιτήματα έκδοσης εξετάζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή» είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες κράτησης και σε περίπτωση που μετά την έκδοση πρόκειται να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, μπορεί και δεν ικανοποιείται το αίτημα περί έκδοσης».
Αναφερόμενη στα μέλη του ΡΚΚ, η Μέρκελ είπε «γνωρίζουμε ότι προκειμένου να πάρουν μέρος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, εργάζονται και σε άλλες οργανώσεις που φέρουν άλλους τίτλους. Είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και το παρακολουθούμε».
Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε και ο Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν από τη Γερμανία 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο δράστης της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε έλθει στην Τουρκία προερχόμενος από τη Γερμανία.
Κατά τα άλλα ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τονίζοντας ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 35 δισεκατ. δολάρια ετησίως και ότι κατά το περασμένο έτος πέντε εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι από το 2002 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουρκικές επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισεκατ. δολαρίων στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 70.000 Τούρκοι επιχειρηματίες.
Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την ίδρυση γερμανοτουρκικού Πανεπιστημίου στην Τουρκία, μετά την υπογραφή της σχετικής διμερούς συμφωνίας.