Θα δοθούν πολλά περισσότερα στην Ελλάδα, από ότι αρχικά υπολογιζόταν, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επταετία 2014-2020, κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν».
«Η Ελλάδα παίρνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,5 δις ευρώ μόνον από το καινούργιο ΕΣΠΑ συν 1,8 δις για αγροτική ανάπτυξη που μένουν αλώβητα και τα οποία την προηγούμενη φορά είχαν λογαριαστεί στο ΕΣΠΑ ενώ τώρα θα είναι επί πλέον των 14,5 δις. Συν 2 δις περίπου που αναμένεται να μας δοθούν από την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής της Ελλάδας λόγω της μεγάλης μείωσης του Εθνικού μας Προϊόντος που έχει προκαλέσει αυτή η τεράστια κρίση στην Ελλάδα. Αυτά θα δοθούν μετά από διετία. Άρα συνολικά 14,5 συν 1,8 είναι 16,3 σίγουρα λεφτά και 2 δις, κατά την άποψη μου τουλάχιστον, τα οποία είναι προβλεπόμενα να δοθούν μετά το τέλος του 2016», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
«Διαπραγματευτικά κάναμε το καλύτερο», τόνισε ον πρωθυπουργός. Αναλυτικότερα, διευκρίνισε ότι «η Κομισιόν είχε προτείνει να δοθούν 11,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Στο προηγούμενο Συμβούλιο ήμασταν κοντά στα 14 δισ. όταν ο συνολικός προϋπολογισμός ήταν κοντά στο 1 τρις. Η Ελλάδα κατάφερε να διεκδικήσει 14,5 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός για την Ευρώπη έπεσε ακόμα πιο κάτω από το 1 τρις, στα 950 δις».
«Εμείς κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας κι ακόμα θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι με την επιμονή μας προβλέφθηκε και δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων συνολικά στην Ευρώπη. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι πέρασε η τροπολογία να αναθεωρηθούν τα ποσά για την Ελλάδα λόγω της κρίσης», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.
Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν θα μειωθούν οι επενδύσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές, τα χρήματα για την αγροτική ανάπτυξη συνολικά θα φτάνουν τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ πέρα από το συνολικό ύψος των χρημάτων συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων.
«Εύχομαι το 2013, που είναι το δύσκολο έτος, να βοηθηθεί πολύ με αυτή την απόφαση, η οποία ψυχολογικά μας ενισχύει όλους, δίνει μια διάρκεια και μια διάσταση για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις των αναγκών της Εθνικής οικονομίας. Τα προβλήματα είναι πολλά, είμαστε εδώ πέρα κάθε στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.