Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη βάση του εσωκομματικού διαλόγου, ενόψει του 9ου Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο διάστημα 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου.
Όπως προκύπτει από τα κείμενα και ειδικότερα από το κείμενο για το Καταστατικό, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πολλά από τα βασικά του ιδρυτικά χαρακτηριστικά. Αναφέρεται ότι είναι «πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό» αλλά απουσιάζει το «σοσιαλιστικό» χαρακτηριστικό, όπως επίσης απουσιάζει το γνωστό τετράπτυχο της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, Δημοκρατική Διαδικασία» ενώ παραμένει το «πιστό στις παρακαταθήκες που του κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου».
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται, είναι ένα «σύγχρονο, θεσμικό κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό οργανωτικά συγκροτημένο, ανοιχτό στους πολίτες». Επίσης είναι «γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό, ανοιχτό και δημοκρατικό. Δεν είναι ένα προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνείται τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα και τις προσωπολατρικές πρακτικές. Δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στα μέλη και τους φίλους του, τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του».
Ο πρόεδρος του Κινήματος θα συνεχίσει να εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια, από το σύνολο των μελών και των φίλων, ενώ ανά τέσσερα χρόνια θα συνέρχεται το τακτικό Συνέδριο. Κάθε δύο χρόνια μπορεί να συνέρχεται Συνέδριο πολιτικού απολογισμού και προγραμματισμού.
Σχετικά με τα όργανα, επανέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα ονομάζεται Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) που θα αποτελείται από 120 μέλη. Η ΚΠΕ θα εκλέγει το 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή περιφερειακή διάρθρωση, θα είναι κόμμα των περιφερειών και της τοπικής κοινωνίας και η περιφερειακή συγκρότηση αποτελεί το πρόπλασμα της αντίληψης του Κινήματος για την αποκέντρωση και την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ «έχει πολιτική αναφορά στις ιδέες και στις αρχές του Κινήματος. Εκφράζει τους νέους όλης της παράταξης. Έχει πολιτική αυτοτέλεια και πλήρη πολιτική αυτονομία. Είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους, χειραφετημένη, με κοινωνικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού, του διαδικτύου κ.ο.κ. Η Νεολαία έχει δική της δομή που καθορίζεται με απόφαση του Συνεδρίου της, ενώ τα μέλη της μετέχουν ως ισότιμα μέλη στις οργανώσεις του Κινήματος.
Στο σχέδιο Καταστατικού προβλέπεται η συγκρότηση και η ελεύθερη λειτουργία «ρευμάτων πολιτικής σκέψης» τα οποία θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην πολιτική αυτονομία και οικονομική αυτοδυναμία του Κινήματος και στη λειτουργία του με διαφάνεια, αξιολόγηση και κανόνες δεοντολογίας. Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των οργανώσεών του σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι σχετικές εκθέσεις και τα πορίσματα ελέγχου δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον δικτυακό τόπο του Κινήματος.
Οι οικονομικοί πόροι θα προέρχονται από:
– Τις συνδρομές των μελών.
– Τις έκτακτες εισφορές Μελών, Φίλων και κάθε πολίτη που υποστηρίζει το Κίνημα.
– Την κρατική επιχορήγηση.
– Τις εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες συμβατές με τις αρχές του Κινήματος.
Στο κείμενο του Πολιτικού Διαλόγου τονίζεται ότι «7 λέξεις αντικατοπτρίζουν τις ιδέες μας, είναι: «Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία» ενώ υπάρχει και μια λέξη που αποτελεί την επιλογή για την παράταξη και είναι η «Ευθύνη». Και όπως τονίζεται, «Ευθύνη για το παρελθόν, για το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον».
Υπάρχουν επίσης επτά πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μοιάζει να αντικαθιστούν το τετράπτυχο της ιδρυτικής Διακήρυξης και είναι: Εθνική Κυριαρχία και Ακεραιότητα, Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία, Κράτος Δικαίου, Κοινωνική Δικαιοσύνη Συνοχή και Αλληλεγγύη, Ελλάδα της Δημιουργίας, της Εργασίας και της Παραγωγής- Ελλάδα της Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Φυσιογνωμία και Πορεία της Χώρας, Οικολογική Ευαισθησία.
Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, τονίζεται επίσης, οφείλει να εκφράσει τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.
Ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι «η Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική θέση στο πολιτικό κίνημα ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς».
Τονίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα της κρίσης, αλλά και η Ελλάδα μετά την κρίση, η οποία «είναι δίπλα μας, μπορούμε εύκολα να την φτάσουμε. Δεν είναι μια μακρινή και άυλη ουτοπία. Είναι η πατρίδα μας που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε».
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται στο κείμενο των προτάσεων για τον προσυνεδριακό διάλογο, υπηρέτησε πάντα το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του λαού και της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και κερδίζοντας τη θετική κρίση της ιστορίας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.
«Θα διαμορφώσει τη νέα αφήγηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, θα στοχαστεί την Ελλάδα του μέλλοντος απαντώντας στο ερώτημα, τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου στον 21ο αιώνα».
Μεγάλη αναφορά γίνεται στην Ευρώπη της κρίσης και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την ίδια την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, το ευρώ από εργαλείο ευημερίας μετατράπηκε σε αιτία λιτότητας και απώλειας εισοδήματος».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για:
– Έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, υπεύθυνο για όλες τις τράπεζες στην ΕΕ, που να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ (Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης).
– Ένα ισχυρό πλαίσιο σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση έναν ενιαίο Μηχανισμό Εγγύησης καταθέσεων, που να καλύπτει όλους τους πολίτες της ΕΕ.
– Έναν ισχυρό μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών και ένα ευρωπαϊκό ταμείο εκκαθάρισης, ώστε να μη χρειαστεί ξανά οι κρατικοί προϋπολογισμοί και οι φορολογούμενοι να επωμισθούν το κόστος των αποτυχιών του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
– Διαχωρισμό των επενδυτικών από τις εμπορικές δραστηριότητες στις τράπεζες.
Από τη σημερινή κρίση και τα μνημόνια, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα βγει μόνο με ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας και Επανεκκίνησης της οικονομίας. Έτσι θα υπερβεί τα μνημόνια και όχι με δημαγωγία.
Γίνεται αναφορά σε έξι «εξωτερικές προϋποθέσεις» για την έξοδο από την κρίση, ορισμένες από τις οποίες έχουν επιτευχθεί με την εκταμίευση της δόσης των 44,7 δισ. ευρώ.
Πρώτη προϋπόθεση, άμεση, καθαρή πολιτική απόφαση των εταίρων μας για το ελληνικό ζήτημα που δεν θα επιτρέπει άλλο την παράταση της εκκρεμότητας.
Δεύτερη προϋπόθεση, άμεση και πλήρης εκταμίευση όλων των δόσεων που υπολείπονται. Δηλαδή 31,5 + 5 + 8,2 δισ. ευρώ.
Τρίτη προϋπόθεση, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Τέταρτη προϋπόθεση, η ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή, η διασφάλιση πως η Ελλάδα έχει τη στήριξη των εταίρων της μέχρι την επάνοδό της στις αγορές.
Πέμπτη προϋπόθεση, ένα νέο, ριζικά διαφορετικό επικοινωνιακό πλαίσιο, που αντιστρέφει τα αρνητικά και θανατηφόρα στερεότυπα εναντίον της Ελλάδας.
Έκτη προϋπόθεση, το αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο, με τη θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τη διμερή στήριξη των κρατών- μελών της Ευρωζώνης για επενδύσεις και για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις.
Για να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια είναι απαραίτητο να συντρέξουν και ορισμένες προϋποθέσεις κοινωνικής και αλληλεγγύης. Είναι ανάγκη, τονίζεται, «να υπάρξει, μέσα στην κοινωνία των πολιτών, η μεταρρυθμιστική πανστρατιά».