Ως ένα «πολύ σημαντικό μήνυμα» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενζιέλος την «ξεκάθαρη» θέση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπέρ της «οριστικής θέσης» της Ελλάδας μέσα στο οικοδόμημα της ευρωζώνης, όπως αυτή εκφράστηκε τόσο με τις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών τους μετά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο Βερολίνο, όσο και κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους. Υποσχέθηκαν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για γερμανική οικονομική και επενδυτική βοήθεια προς την Αθήνα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα τόνισε ότι στις επαφές που είχε συνηγόρησε υπέρ του αιτήματος της Κύπρου για την παροχή οικονομικής στήριξης, προσπαθώντας να κάμψει τις επιφυλάξεις που εκφράζει για το θέμα αυτό το SPD.
«Όπως ακούσατε και από τον ίδιο τον κ. Στάινμπρουκ, η θέση του SPD είναι πάρα πολύ καθαρή. Η Ελλάδα έχει μία οριστική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ως μήνυμα γιατί διευκολύνει την επάνοδό μας στις αγορές, διευκολύνει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βεβαίως, το πρώτο καθήκον που έχουμε όλοι μας, όλοι οι Ευρωπαίοι, είναι να βοηθήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. Να δώσουμε απάντηση στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, να αντικρούσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοναζιστικών δυνάμεων», τόνισε ο κ. Βενιζέλος μετά την συνάντησή του με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.
«Είχα την ευκαιρία, στο Βερολίνο, μιλώντας με τον κ. Στάινμπρουκ και τα άλλα στελέχη, τον κ. Στάινμάγιερ, τον κ. Γκάμπριελ, να αναπτύξω τις θέσεις, να εξηγήσω πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής και πρέπει να πω ότι εισέπραξα πολύ θετικά και συγκεκριμένα μηνύματα», επισήμανε ακόμα.
Εξήγησε δε ότι «όχι απλώς έχουμε πολιτική στήριξη, αλλά έχουμε και την υπόσχεση ότι θα αναλάβουν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο, για να έχουμε παρουσία γερμανική στην ελληνική πραγματική οικονομία, με επενδύσεις και με αναπτυξιακή στήριξη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό και για την Ελλάδα, είναι σημαντικό και για τον Ελληνισμό, γιατί ένα μεγάλο θέμα για το οποίο συζητούμε είναι το μέλλον της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή οικονομική Ένωση».
Για το θέμα αυτό ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «κατ’ αρχάς εξηγήσαμε ότι η παρουσία της Κύπρου στην νομισματική ένωση, στην ΟΝΕ, είναι οριστική και αμετάκλητη θεσμικά. Επίσης ότι ο,τιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα, όσο μικρή και αν είναι αυτή, έχει συστημικές επιπτώσεις. Και τέλος, ότι ειδικά στην Κύπρο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τους γεωπολιτικούς και διεθνοπολιτικούς παράγοντες, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ανοικτό πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις με δύο χώρες οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που είναι αφενός μεν η Τουρκία, αφετέρου δε το Ισραήλ. Άρα πρέπει η προσέγγισή μας να είναι πιο σύνθετη και νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ καλή βάση συζήτησης με τους φίλους μας του SPD».