Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη- και όχι μικρής διάρκειας, ήταν εντέλει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ντόχα του Κατάρ.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν παρών και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ, με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί έλληνες υπουργοί.

Ο Εντοργάν έθεσε στον έλληνα ομόλογό του το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας του να ακυρωθεί και ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση.

Ο Ερντογάν είπε ότι ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα, αφού ο σχετικός νόμος πέρασε από τη Βουλή. Του εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι κι ότι ο κ. Σαμαράς έδειξε θετική στάση σχετικά με αυτό. «Εσείς δεν είσαστε υποχρεωμένοι να το κάνετε.

Μπορούμε κι εμείς να το κάνουμε», είπε στον Σαμαρά ο Ερντογάν αναφορικά με το τζαμί, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, χωρίς όμως να μιλήσουν διεξοδικά γι’ αυτήν. Ο Ερντογάν είπε «Μακάρι να ανοίξει. Γιατί να μην ανοίξει;»

Το αίτημα για αυτή την απρογραμμάτιστη συνάντηση των δύο ηγετών ήρθε από την ελληνική πλευρά για συνάντηση, σύμφωνα με τα τουρκικά μίντια.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο αυτών, ο κ. Σαμαράς έθεσε και το «θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα».