Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες, τα οποία θα χρησιμεύσουν για την ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία επετεύχθη κατά την επίσκεψη στη χώρα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης, τον υπουργός Άμυνας, καθώς και μία ομάδα επιχειρηματιών.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Hamad binJassim al-Thani, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να τοποθετήσει ένα δισ. ευρώ σε ένα ταμείο που θα επενδύει σε ελληνικές μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση όμως ότι και η Ελλάδα θα τοποθετήσει ανάλογου ύψους ποσό στο ταμείο.
Δήλωσε επίσης ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί χρονοδιάγραμμα, αλλά το Κατάρ θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου με τις ελληνικές αρχές.
Εξάλλου, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε από την πλευρά του ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ». Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών. «Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτς, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ».
«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας». Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να δημιουργηθεί μία σταθερή βάση για το μέλλον. Υπογράφηκαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ότι «η σχέση των δύο χωρών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με τους γείτονές μας στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη».
Συνάντηση με Ερντογάν
Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε και για την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επίσης βρισκόταν στην Ντόχα για συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά υπάρχει και η θέληση να λυθούν». Πρόσθεσε ότι στις 5 Μαρτίου θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με τους υπουργούς του για κοινή σύσκεψη των δύο υπουργικών συμβουλίων. Σε ερώτηση για το αν από την πλευρά του έθεσε ζήτημα ΑΟΖ ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι συζητήθηκαν μόνο επιγραμματικά τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων στην τουρκική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν, πάντα επιγραμματικά, ήταν η πρόσφατη τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους στην μειονότητα, η δημιουργία του τεμένους στην Αθήνα ενώ από την ελληνική πλευρά, το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στην θάλασσα.