Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ζήτησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Κλιμάκιο του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
Και οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου, ενώ ζήτησαν τροποποιήσεις επί των διατάξεων.
Ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Θ. Δρίτσας, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο, έκανε λόγο για απαράδεκτες διατάξεις, για κατάργηση κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών, ενώ μίλησε για στρατιωτικοποίηση του υπουργείου και ότι θέτονται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των πολιτικών υπαλλήλων.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν έχει συνοδευτεί από καμία αιτιολογική έκθεση, αλλά και ότι η δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε τον Δεκέμβριο αφορούσε άλλο σχέδιο νόμου και όχι την παρούσα εκδοχή.
Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας: Το πολυνομοσχέδιο θα επιλύσει θέματα της ακτοπλοΐας
Για σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν και θα επιλύσουν πολλά από τα χρονίζοντα θέματα στην ακτοπλοΐα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Εφοπλιστών και Φορέων Ναυτιλίας, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου.
Αναφέρει ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον υπουργό, Κ. Μουσουρούλη, και στους συνεργάτες του για αυτήν την τόσο σπουδαία και εποικοδομητική πρωτοβουλία που ανελήφθη χωρίς να υπολογιστούν το πολιτικό κόστος και οι αντιδράσεις των θιγόμενων φορέων.
Προσθέτει, επίσης, ότι σύντομα ο υπουργός θα επιλύσει με τον καλύτερο τρόπο και τα θέματα που ταλανίζουν τον τομέα της κρουαζιέρας, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική σημαία σε κρουαζιερόπλοια.
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία που έχει προαναγγείλει από την Πέμπτη στις 6 το πρωί 48ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, έχει ζητήσει την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, ενώ αύριο η διοίκηση της συνδικαλιστικής ένωσης των ναυτικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Τα στελέχη της ΠΝΟ αναφέρουν ότι με το σχέδιο ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και τη δεκάμηνη απασχόληση των ναυτικών.
Επίσης, αναφέρουν ότι κατεδαφίζεται ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης εργασίας στα ποντοπόρα πλοία μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.
Η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες σε Έλληνες ναυτικούς.
Το πολυνομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη στα κόμματα της συγκυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχουν διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή.