Στο προεδρείο της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει το «μπαλάκι» ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και των επιχορηγήσεων των κομμάτων, αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα να επέμβει μόνο ως προς την φορολόγηση των βουλευτών.
Σε έγγραφό του με το οποίο απαντά σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που κατήγγειλε την «προκλητικά» χαμηλή φορολόγηση των «εθνοπατέρων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια ΔΟΥ, αφαιρείται από το καθαρό ποσό από μισθωτές υπηρεσίες το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης των πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματός τους».
Τονίζει δε ότι «το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών».
Στις αιτιάσεις, όμως, του κ. Κασιδιάρη, ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά η βουλευτική αποζημίωση των βουλευτών και η χρηματοδότηση των κομμάτων, ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι «την αρμοδιότητα για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών, όπως επίσης και την κατάρτιση, έγκριση και εκτέλεση του προϋπολογισμού της, ασκεί η ίδια η Βουλή».
Επίσης ο κ. Στουρνάρας θυμίζει στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ότι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αρμόδιο είναι το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο ερωτών βουλευτής έχει χαρακτηρίσει στο κείμενο της ερώτησής του «δείγμα διαφθοράς και ανηθικότητας του πολιτικού συστήματος τη διατήρησης του σχεδόν αφορολόγητου για τους βουλευτές, την ώρα που τσακίζεται φορολογικά ο απλός λαός και ιδίως οι πολύτεκνοι».
Ο Στουρνάρας επισημαίνει ότι με τις διατάξεις του Ν. 3842/2010, από 1.1.2010 καταργήθηκε ο ειδικός τρόπος φορολόγησης που είχε καθιερωθεί με το Ζ΄ Ψήφισμα του 1975 της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής και ίσχυε για τους Βουλευτές- Δικαστές.
Δηλαδή, το ποσό που απομένει μετά από την αφαίρεση από τη βουλευτική αποζημίωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το οικογενειακό επίδομα οικογενειακών βαρών του άρθρου 11 του Ν. 1505/1984, των ποσών των κρατήσεων που βαρύνουν αυτό το εισόδημα, όπως και της κράτησης για ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες».