Η παραπομπή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στην τακτική δικαιοσύνη για έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι «φούσκωσε» το έλλειμμα και ως εκ τούτου η χώρα οδηγήθηκε στις «αγκάλες» του ΔΝΤ και του μνημονίου εκ των πραγμάτων οδηγεί σε πρώτη φάση σε εξεταστική.
Είναι προφανές και είναι γνωστό ότι η κ. Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγγείλει και έχει καταθέσει πως ο κ. Γεωργίου ενήργησε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τούτο σημαίνει ότι η δικαιοσύνη όταν «πέσει πάνω» σε πολιτικά πρόσωπα στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή.
Πλέον πολύ δύσκολα σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση και κυρίως η ΝΔ θα μπορέσουν να αποφύγουν τη διερεύνηση του πώς μπήκαμε στο «μνημόνιο» από τη στιγμή που αποτελούσε προεκλογική της δέσμευση.
«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο στο χειρισμό αφού θα δυσκολευτεί το ΠΑΣΟΚ καθώς θα πρέπει να κληθεί και ο κ. Παπανδρέου.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρείται ότι είναι απίθανο να αρνηθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ενώ πολλοί βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ θέλουν να πάρουν το «αίμα τους πίσω» επιδιώκοντας την «αποκατάσταση της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ στη λογική ότι δεν παρέδωσαν έλλειμμα 15 % όπως το «μαγείρεψε» η ΕΛΣΤΑΤ με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε συμπαιγνία με το ΔΝΤ».
«Το θέμα θα «μπλέξει» και με την έρευνα για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα και θα γίνει μύλος» παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ζήτημα και με τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε υψηλό έλλειμμα και οι οποίες είχαν προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της «καραμανλικής φρουράς».
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την τρόικα η οποία έχει αποδεχθεί τα στατιστικά στοιχεία και δεν μπορεί να κάνει πίσω ενώ, τυχόν, αντικατάσταση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μπορεί φέρει νέο πεδίο αμφισβήτησης από τους δανειστές.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσαν να μην «μπλέκεται» στα πόδια τους αλλά δεν είναι εύκολο να τον «ξεφορτωθούν». Άλλωστε πρόσφατα στη Βουλή τόσο ο κ. Σταϊκούρας , όσο και ο κ. Σαχινίδης είχαν εκφράσει δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για αναθεώρηση είχε κάνει στα στοιχεία. Το «πάζλ» είναι δύσκολο για την κυβέρνηση και πολλοί θεωρούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να βγει αλώβητη λόγω των ισορροπιών στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι ένα θέμα που η κοινή γνώμη θέλει να διερευνηθεί, που ζητά απαντήσεις για να ρίξει την ευθύνη σε κάποιον για τη μιζέρια, τη φτώχεια και την οργή αλλά δεν μπορεί να απαντηθεί με πολιτικούς όρους λαϊκισμού, ούτε ενδεχομένως με οικονομικούς όρους λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν μεταξύ των οικονομολόγων» σημειώνει ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης. Και όλο το σκηνικό όπως λένε θα φέρει σε πολιτικά προνομιακή θέση πρωτίστως τη Χρυσή αυγή και δευτερευόντως το ΣΥΡΙΖΑ.