Για τα όρια που θέτει στη Βουλή η σχετική νομοθεσία μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατά τη διαδικασία συζήτησης επί των προτάσεων των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, διευκρίνισε γιατί η ΝΔ εμμένει στην πρότασή της και γιατί οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην υπουργός δεν είναι επαρκείς.

«Είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου με την τελευταία εξέλιξη δεν προκύπτει ότι δεν έχει κάνει εκείνος την αλλοίωση. Η αλλοίωση έχει γίνει, είναι σαφές. Όσο για το εάν τα χρήματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου έχουν φορολογηθεί, όπως ισχυρίστηκε, μένει να αποδειχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Όσο για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, σχολίασε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα αντίγραφα, δεν λύνει, όμως την απορία από πού ξεκίνησε αυτή η διαδικασία της αντιγραφής. «Είναι ερευνητέο και οι ενδείξεις που χρειάζονται για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου προκύπτουν», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει δίκιο να είναι παραπονούμενος, αλλά, ίσα ίσα, που έπρεπε να επιδιώκει την παραπομπή του».

Κάλεσε δε τους βουλευτές να καθοδηγηθούν από αυτό τον συλλογισμό και στις υπόλοιπες περιπτώσεις και με αυτό τον τρόπο να κρίνουν εάν οι υπόλοιποι τρεις πρέπει να παραπεμφθούν.

«Το αν υπέγραψαν το μνημόνιο, το αν ήταν ή όχι καλοί υπουργοί, το αν έχουνε ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι της παρούσης», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

«Εμείς το νόμο του Λυντς στη Βουλή δεν την εφαρμόζουμε», διεμήνυσε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι «εγώ καταλαβαίνω ότι σας αρέσουν τα λαϊκά δικαστήρια, εδώ δεν είμαστε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αν δεν σας αρέσει σε ένα άλλο καθεστώς θα το ξανασυζητήσουμε».