Στις εργασίες της 8ης συνόδου κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», στην οποία πρόκειται να ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος της (θα μετονομασθεί σε «Πρωτοβουλία 17+1»), θα μετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω Πρωτοβουλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών της με την Κίνα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ένταξη της χώρας μας στην Πρωτοβουλία αυτή «κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα».
Γίνεται επίσης γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω Πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27/4 στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.
Υπογραμμίζεται ακόμα και η παράλληλη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαρσοβία, και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα), ενώ στη συνέχεια, στις 11:00, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ολομέλειας της «Πρωτοβουλίας 16+1». Στις 12.30 (τοπική ώρα) ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.
Πρόγραμμα συνόδου κορυφής Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Παραμονή της συνόδου, το βράδυ της Πέμπτης ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί το πρωί με τον χαιρετισμό του Κροάτη πρωθυπουργού, ενώ θα ακολουθήσει η έναρξη του 9ου Επιχειρηματικού Φόρουμ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν 114 συναντήσεις με τη συμμετοχή 431 συμμετεχόντων, όπως εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων, μικρομεσαίων εταιρειών, ακαδημαϊκών, κυβερνητικών παραγόντων κ.ά.
Η Σύνοδος θα συνεχιστεί με τα εγκαίνια της έκθεσης για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. Στις 10.15 (τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένο από τους διοργανωτές να ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B), σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν με τη σύγκληση της ολομέλειας της συνόδου κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, την τελετή υπογραφής των διμερών συμφωνιών, στις 12.30 (τοπική ώρα) και την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας για το «Κέντρο Παγκόσμιας Συνεργασίας», που ιδρύθηκε στην 7η σύνοδο στη Σόφια, από τους πρωθυπουργούς της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
«Η Πρωτοβουλία 16+1»
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη – και ενίοτε συμπληρωματική – δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (Belt and Road Initiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής.
Στη σύνοδο συμμετέχουν οι ηγέτες των 16 χωρών της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τσεχία) και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Επισημαίνεται πως από τις 16 χώρες, οι 11 είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Πρωτοβουλία θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Ελλάδας, και ως εκ τούτου θα μετονομαστεί σε «Πρωτοβουλία 17+1».
Η διακρατική αυτή συνεργασία συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.
Η όγδοη διοργάνωση της Συνόδου της πρωτοβουλίας «16+1», την οποία η κροατική κυβέρνηση περιγράφει ως το μεγαλύτερο συνέδριο εξωτερικών υποθέσεων στο έδαφος της Κροατίας, φιλοξενείται στην αναγεννησιακή πόλη των κροατικών δαλματικών ακτών, το Ντουμπρόβνικ.
Η Κίνα, από την πλευρά της, θεωρεί την πρωτοβουλία ως τμήμα της στρατηγικής της «One Belt, One Road», του λεγόμενου νέου «Δρόμου του Μεταξιού». Η σημασία που αποδίδει το Πεκίνο στη Σύνοδο αυτή είναι εμφανής από τη μεγάλη κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.
Έχουν περάσει επτά χρόνια από την πρώτη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία το 2012. Οι επακόλουθες σύνοδοι κορυφής πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Κίνα, τη Ρίγα και τη Βουδαπέστη και πέρυσι στη Σόφια.
Τομείς συνεργασίας
Οι συμμετέχουσες χώρες επιδιώκουν να ενδυναμώσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: όπως το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη διασυνδετικότητα, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη γεωργία, την επιστήμη και την τεχνολογία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.