Για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης για τα όσα ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη ότι θέλει να αποκλείσει τους ελληνικούς.
 
ΟΤΑ. Ο ίδιος ο υφυπουργός κάνει λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, θέμα διακριτικής μεταχείρισης της επενδυτικής δραστηριότητας αλλοδαπών ΟΤΑ σε σχέση με τις ελληνικές έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΑΝ η εγκύκλιος εκδόθηκε για να ξεκαθαρίσουν ζητήματα που προέκυψαν από την υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχει το κυπριακός δημόσιος οργανισμός με συνολικό ποσοστό άνω του 49%, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημειώνεται επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο, οι Περιφέρεις και οι Δήμοι έχουν πρόσβαση σε σημαντικά υψηλότερα ποσά του ΕΣΠΑ στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι ξένοι δήμοι, ενώ αναφέρεται ότι η Εγκύκλιος δεν αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αφορά τον Αναπτυξιακό νόμο, τα κονδύλια του οποίου είναι υποπολλαπλάσια. Π.χ. το 2013 οι προβλέψεις για το ΕΣΠΑ φθάνουν τα 6 δις Ευρώ ενώ για τον Αναπτυξιακό Νόμο είναι 0,6 δισ.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους «τα κονδύλια του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν διαφορετική αποστολή να επιτελέσουν. Αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις στη χώρα μας από ξένους δημόσιους φορείς είναι ευπρόσδεκτες και ενθαρρύνονται από τον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη ιδιωτική επένδυση».

Διευκρινίζουν δε ότι «κανένα σχετικό αίτημα δεν υπεβλήθη από γερμανικό Δήμο ή το Γερμανικό δημόσιο και συνεπώς δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου. Ας μην ανησυχούν λοιπόν, όσοι όψιμα ανακάλυψαν την επιχειρηματικότητα ως ζητούμενο».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη περί μη συμμετοχής δεν προκύπτει από απόφαση της κυβέρνησης αλλά από την υπ΄αριθμ 169 /2009 σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, με την οποία αποφαίνεται ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι θυγατρικές τους, στις οποίες το Ελληνικό δημόσιο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα, «δεν δύνανται να επιχορηγηθούν για επενδυτικά σχέδια τους από Αναπτυξιακούς νόμους».