Μια τροπολογία με θέμα «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας», η οποία εισάγει διατάξεις που στοχεύουν -όπως αναφέρεται- «στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση, στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες», κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Τα μέτρα που προβλέπονται στην τροπολογία του ΚΚΕ αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.

Η τροπολογία του κόμματος προβλέπει τα εξής:

– Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή (Άρθρο 3).

– Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων (Άρθρο 4).

– Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της τροπολογίας, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες (Άρθρο 5).

  • Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της τροπολογίας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για περίοδο δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
  • Αναστέλλεται η πληρωμή των εναπομενουσών μετά την εφαρμογή των άρθρων 3,4 και 5 της τροπολογίας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία (Άρθρο 6).
  • Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της τροπολογίας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της τροπολογίας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (Άρθρο 7).

– Από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια του άρθρου 1 της τροπολογίας. Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει για την πρώτη κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς επίσης για την δευτερεύουσα κατοικία, αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ (Άρθρο 8).

– Από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας περιορίζεται αυτοδίκαια το ύψος των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών, στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου (Άρθρο 9).

Τέλος, το ΚΚΕ σημειώνει, ότι καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της τροπολογίας την οποία κατέθεσε και η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα κυβερνητικών ρυθμίσεων σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών»

Παράλληλα, το ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σχετικά με την τροπολογία της που αφορά την πρώτη κατοικία, κάνοντας λόγο πως αποτελεί έναν ακόμη κρίκο «στην αλυσίδα ρυθμίσεων σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

«Η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια αλυσίδα κυβερνητικών ρυθμίσεων, σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Από κοινού με τους τραπεζικούς ομίλους αντικαθιστούν κι αυτή την ελάχιστη δικαστική προστασία του ν. Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς δεν προσέφερε ουσιαστική και γενικευμένη προστασία, θέτοντας ακόμα χειρότερους όρους», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όπως επισημαίνεται σχετικά «η εκβιαστική λογική που διέπει το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ -τραπεζών είναι απλή: Η εντάσσεσαι στη ρύθμιση και πληρώνεις τις δόσεις, που εγκρίνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για λογαριασμό των τραπεζών ή αλλιώς το σπίτι σου μπαίνει στον πλειστηριασμό» προσθέτοντας ότι «στόχος είναι να εξαναγκαστούν οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι των χρεών τους στις τράπεζες».

Επίσης, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο προσθέτει μια σειρά νέες προϋποθέσεις-κόφτες στις ήδη υπάρχουσες, για να ενταχθεί ένα υπερχρεωμένο λαϊκό νοικοκυριό σε ρύθμιση εξόφλησης κόκκινων δανείων. Με αυτό τον τρόπο ορθώνει μια σειρά εμπόδια σε λαϊκές οικογένειες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό. Και αυτό πάντα με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής και συνεργάσιμος και με αιματηρές οικονομίες θα εξοφλεί τις δόσεις».

Σημειώνεται, μάλιστα, πως «ταυτόχρονα, προστίθενται μια σειρά όροι που είτε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αποκλείονται από ρύθμιση, αφήνοντας τα έρμαια των εκβιασμών και των πλειστηριασμών, είτε απειλούνται ανά πάσα στιγμή με αναίρεση ή αλλαγή της ρύθμισης λόγω αλλαγής της οικονομικής τους κατάστασης» καθώς και ότι «η διάρκεια εφαρμογής του νόμου θα είναι μόνο για το 2019, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει να δημιουργήσει νέο πλαίσιο με ακόμα χειρότερους όρους».

Ως προς την επιδότηση των δόσεων από το δημόσιο, από τον Περισσότερο υποστηρίζουν ότι «αποτελεί στην πραγματικότητα μια έμμεση κρατική επιδότηση προς τους τραπεζικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας συνολικά στις τράπεζες σημαντικά ποσά και κέρδη, για όσα χρόνια θα διαρκούν οι ρυθμίσεις».

Καταληκτικά, το ΚΚΕ «επιμένει στην ανάγκη άμεσης απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, ως απάντησης στα σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου για να αξιοποιήσει τους πλειστηριασμούς ως μοχλό πίεσης προς τα εργατικά – λαϊκά στρώματα» και καταλήγει στην ανακοίνωση του «με σύνθημα “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν τους 100.000 πλειστηριασμούς που υπολογίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα».