Την ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου που θα μπορεί να εκφραστεί αυτή την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές αλλά ουσιαστικά αυτός ο χρόνος να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω επεξεργασίες ζήτησαν από τη Λαμία ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας για αυτό το εγχείρημα το οποίο όπως είπαν «έπρεπε να έχει ξεκινήσει προ πολλού».
Οι τρεις ομιλητές προσκεκλημένοι σε εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Λαμίας προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν την ανάγκη διεύρυνσης του δημοκρατικού μετώπου ενώ παράλληλα έδωσαν απαντήσεις και στα σύγχρονα ερωτήματα τα οποία κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα και ιδιαίτερα στις σχέσεις των κομματικών σχηματισμών. Μάλιστα συνέδεσαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις με εκείνες που κυριάρχησαν και κυριαρχούν στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι τα θέματα αυτά θα έπρεπε να ήταν κορυφαία στην ατζέντα των πολιτικών δυνάμεων.
Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα «δύο δηλητήρια που παράγονται. Τις ανισότητες αλλά και την ακροδεξιά». Στάθηκε στις κριτικές που ασκούνται το τελευταίο διάστημα ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη «να θεμελιωθεί σε στέρεα βάση ένα προοδευτικό μέτωπο στην μεταμνημονιακή πορεία της χώρας» τονίζοντας παράλληλα ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά δεν ξεπεράσαμε την κρίση».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε την ανάγκη «να εδραιωθεί και να επεκταθεί το κοινωνικό κράτος» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες «που έχουν ληφθεί αλλά και λαμβάνονται αυτή την περίοδο» ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη «να απομακρυνθούν οι παθογένειες τις οποίες, όπως είπε, επέβαλλαν τα πολιτικά τζάκια».
Ο κ. Παπαδημούλης απέρριψε την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει το ριζοσπαστισμό του μετέχοντας σε ένα προοδευτικό μέτωπο τονίζοντας παράλληλα πως «εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κόμμα της αριστεράς, δεν θέλουμε και δεν μας ενδιαφέρει να καταπιούμε τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις».
Έκανε συγκεκριμένες αναφορές για το πως τελικά εξελίχτηκε μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το προοδευτικό μέτωπο όπου δεν εξαφανίστηκαν πολιτικές δυνάμεις αλλά αντίθετα αναδείχτηκαν πολιτικές. Έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο εξειδικεύεται αυτή η πρόταση του προοδευτικού μετώπου που έχει ξεκινήσει από την Ευρώπη αρχικά, και επεκτάθηκε στο μεσογειακό νότο.
Απέρριψε τις αιτιάσεις για απορρόφηση του ΚΙΝΑΛ έτσι όπως αυτές προσδιορίζονται στον πολιτικό διάλογο τονίζοντας ότι «η στρατηγική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετάβλητη όπως και στην Ευρώπη και στη χώρα μας» και υπενθύμισε ότι «υπάρχει άλλωστε απλή αναλογική».
Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταλόγισε και ευθύνες στους επικριτές του προοδευτικού μετώπου τους οποίους κατηγόρησε ευθέως για «αντίΣΥΡΙΖΑ μένος την ώρα που καταπίνουν αμάσητες τις ακροδεξιές εκφάνσεις της Νέας Δημοκρατίας» όπως είπε για να συμπληρώσει ότι «ο Μητσοτάκης τα ακροδεξιά στελέχη τα έχει βάλει στη μαρκίζα» κάνοντας ονομαστική αναφορά στον ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. Ο κ. Παπαδημούλης κλείνοντας την ομιλία του κατέθεσε την βεβαιότητα ότι «θα διαψευστούν οι προβλέψεις των γκάλοπ που παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετές μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία» τονίζοντας ότι «οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη μάχη» και ζήτησε από τα στελέχη «να αποφύγουν την παγίδα της χαλαρής ψήφου και της ανοχής» και όπως μάλιστα είπε να «είναι αυτό το πρώτο βήμα για αυτή την προοδευτική συμμαχία».
Μιλώντας για το πολιτικό διακύβευα αυτής της περιόδου ο Σπύρος Δανέλλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υφιστάμενη διάκριση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς μεταξύ προόδου και συντήρησης και όπως χαρακτηριστικά είπε «η διαφορά αφορά και τις άξιες οι οποίες θα πρέπει να υπηρετούνται. ¨
Ο κ. Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε ως «λάθη αλλά και εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ» την στάση του όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά και κυρίως στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως «όλα αυτά δεν μπορούν να εξισωθούν με τις ευθύνες δεκαετιών των κομμάτων που πέρασαν από την εξουσία» αλλά και ούτε μπορούν να δικαιολογήσουν την εμμονική όπως τη χαρακτήρισε επιλογή του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού για «την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ανέλυσε ιδιαίτερα ο κ. Δανέλλης όλα εκείνα τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την ανασφάλεια, την άγνοια και την έλλειψη δημοκρατίας αλλά και τις οικονομικές επιλογές τις οποίες έχει κάνει αλλά και κάνει Ευρωπαϊκή Ένωση και προέβλεψε ότι «αυτές οι επιλογές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στους λαούς της Ευρώπης που επεκτείνεται πέρα από τα γνωστά κοινωνικά στρώματα και σε νέα» ενώ υποστήριξε ότι «όλες αυτές οι εκφάνσεις κρύβουν ακροδεξιό λαϊκισμό».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε πως «χρειάζεται επιθετική στρατηγική από τις προοδευτικές δυνάμεις έτσι ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν με μια προοδευτική ατζέντα τόσο στην ακροδεξιά που παρουσιάζεται με κουστούμι είτε στη λαϊκιστική ακροδεξιά αλλά συγχρόνως να μπορέσουν να απαντήσουν και στις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε την «αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ» κάνοντας συγχρόνως επίθεση στη Φώφη Γεννηματά «για τις επιλογές της να προσδιορίσει στρατηγικά ως πολιτικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε πως «ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν γαλουχημένος από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου» υποστηρίζοντας πως «ο Ανδρέας Παπανδρέου τοποθετούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αριστερά πάντα, και όχι στη σοσιαλδημοκρατία».
Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι «διαχρονικά στρατηγικός αντίπαλός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν η δεξιά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει τώρα η κυρία Γεννηματά» και προσδιόρισε «ως υπεύθυνο της δεξιάς στροφής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον Ευάγγελο Βενιζέλο» σημειώνοντας συγχρόνως πως «από εκείνη την αφετηρία και μετά τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγικός αντίπαλός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.»
Ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό προφίλ του» ενώ παράλληλα τόνισε με νόημα ότι «έχουν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και οι ασκούμενες πολιτικές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όπως συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι Πρέσπες, ο κατώτατος μισθός».
Ο Γιάννης Ραγκούσης θεώρησε σαν αφετηρία ανταπόκρισης αυτών που παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ το προσκλητήριο από την πλευρά του πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Ραγκούσης ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας πως «δεν σχεδιάζεται μια κυβέρνηση ενός άλλου κόμματος» αλλά όπως υπογράμμισε με έμφαση «σχεδιάζεται να πάρουν την εξουσία τα παράσιτα της οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής από μια χειραφετημένη κυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση του ονόματος αλλά και των συμβόλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τονίζοντας πως «αυτά δεν παίζουν κανένα ρόλο. Ρόλο παίζει η ουσία της πολιτικής που ασκείται» . Έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει πως «το χειρότερο ποσοστό 4.5% που έχει πάρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το έχει πάρει με το όνομα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με σύμβολο τον ήλιο».
Τέλος ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πως «από το 2011 και μετά έχει κάνει μια καθοριστική στροφή και έχει μετατραπεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ένα χειραγωγημένο κόμμα» όπως είπε τονίζοντας ότι «πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν όσοι έχουν παραμείνει ακόμη σ’ αυτό το χώρο ότι η ηγεσία τους ετοιμάζεται να τους προδώσει και πως θα ζήσουν πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις».