«Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης». Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίωρης σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι πληρωμές στην ώρα τους να μην αποτελούν είδηση και να είναι ο κανόνας».
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα χρήματα του ΕΛΓΑ να πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών».
Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές, προσθέτοντας ότι -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.
«Πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα ανακοίνωσε πως υπάρχουν 300 εταιρίες που είναι έτοιμες να ασχοληθούν ενεργά με το χώρο της μεταποίησης.
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για ορισμένες αρρώστιες που μέχρι τώρα δεν ήταν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είναι το πράσινο σκουλήκι.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την εξέλιξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς και για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου να αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία του για την ανάπτυξη επενδύσεων.
Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και των 7.735 σχεδίων βελτίωσης που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, εκ των οποίων για 1.348, έχουν ήδη αποσταλεί προεγκρίσεις για αποδοχή και υπογραφή σύμβασης. Υπολογίζεται ότι ενισχύσεις θα λάβουν περί τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μεταποιητικών επιχειρήσεων. Στόχος των εν λόγω σχεδίων είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών προιόντων όπως π.χ. πουλερικά, δημητριακά, ελιές. Εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.
Την ίδια ώρα στο επόμενη διάστημα θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση 188 επενδυτικών σχεδίων στις υδατοκαλλιέργειες και στη μεταποίηση αλιευμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.
Επίσης, έγινε η πρώτη μεταβίβαση δημόσιας σχολάζουσας γεωργικής γης εκτάσεως 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην Ξάνθη για την εγκατάσταση τριών μεγάλων θερμοκηπίων, 100 στρεμ. Έκαστο, με χρήση γεωθερμίας και ενός φωτοβολταικού πάρκου. Από τις επενδύσεις αυτές ύψους 160 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθούν άμεσα 300 θέσεις εργασίας.
Με 3 δισ. ευρώ έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών
Από τον Ιούνιο έως σήμερα, με την καταβολή και του υπολοίπου 50% της ενιαίας ενίσχυσης, η ρευστότητα του αγροτικού κόσμου έχει ενισχυθεί με 3 δισ. ευρώ. Μια σημαντική ένεση σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αναλυτικότερα, καταβλήθηκε σε 680.000 δικαιούχους η ενιαία ενίσχυση ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σε 72.000 δικαιούχους η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατ. ευρώ και σε 438.363 δικαιούχους η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ύψους 163 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, δε, δίνεται η δυνατότητα να δοθούν κρατικές ενισχύσεις για την κτηνοτροφία ύψους 25 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα περιθώρια του κανονισμού de minimis (σύμφωνα με τον κανόνα δίνεται η δυνατότητα σε μία χώρα μέλος της ΕΕ να εξαιρέσει δράσεις κρατικής ενίσχυσης από τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής ένωσης, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένα όρια στις ενισχύσεις και αποφεύγονται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό).