«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπέμπει ένα διπλό σαφέστατο μήνυμα: πρώτον, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και δεύτερον, ο ίδιος ο Πρόεδρος της κυβέρνησης θέτει την προσωπική του σφραγίδα στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που υλοποιούμε στην αγροτική οικονομία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Μέλημά μας» είπε ο κ. Χαρακόπουλος, «είναι η εμπέδωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους αγρότες και η διασφάλιση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα, πότε και με τι πόσα θα πιστωθούν οι λογαριασμοί τους. Αυτό αποδεικνύεται και σήμερα, μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, με την καταβολή της β’ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ύψους 1,1 δις ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για τις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

«Παράλληλα, επιταχύνουμε την εκταμίευση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προς τους αγρότες, προκειμένου να τους ενισχύσουμε κυρίως στην υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης.

Προχωρούμε στην αλλαγή σελίδας στον αγροτικό τομέα κόβοντας τον ομφάλιο λώρο μεταξύ του Δημοσίου και του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού. Με τα χρήματα που εξοικονομούμε, στηρίζουμε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Αναμορφώνουμε τον ΕΛΓΑ προκειμένου να είναι περισσότερο αξιόπιστος, φιλικός στον παραγωγό και να χορηγεί έγκαιρα τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούμε τον θεσμό της προαιρετικής ασφάλισης, προκειμένου ο παραγωγός να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να καλύπτεται για περισσότερες ασθένειες και παθογόνα αίτια.

Επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα γενναίων, ουσιαστικών κινήτρων προς όλους εκείνους οι οποίοι προσανατολίζονται να ασχοληθούν –για πρώτη φορά στη ζωή τους– με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση και στην αντιμετώπιση του οξύτατου σήμερα προβλήματος στη χώρα, της ανεργίας.

Βεβαίως, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα εκκρεμότητες του χθες, όπως η βελτίωση του συνεταιριστικού νόμου και η καταβολή των ενισχύσεων από τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα».