Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, δήλωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τη στάση των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της ΕΕ σε σχέση με τις εθνικιστικές δηλώσεις του και είπε ότι αυτή η στάση του είναι μια συνεπής προσέγγιση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ήταν πρόεδρος της χώρας.
«Μπορώ να πω ότι οι δηλώσεις μου ήταν και είναι στο σύνολό τους, μια επανάληψη της στάσης μου, απολύτως. Εάν γυρίσετε πίσω στις εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει για την “Σύνδεση του Πρίζρεν” πριν 3 χρόνια, θα βρείτε την ίδια δήλωση. Το καλοκαίρι του 1992 θα βρείτε σε διάταγμα της εποχής απολύτως την ίδια στάση για την ιθαγένεια» δήλωσε ο Σ. Μπερίσα.
Ερωτηθείς για το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα», είπε ότι ο ίδιος το έθεσε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1991, ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας, Καλής Γειτονίας και Ασφάλειας που υπέγραψε το 1996 με τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο που αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίλυση των ζητημάτων ιδιοκτησίας για τους πολίτες και στις δύο χώρες. «Το θέμα αυτό το έχουμε θέσει σε όλες τις συναντήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, με τις αρχές της φίλης αυτής χώρας» είπε.
Πρόσθεσε δε ότι «έπρεπε να σχηματισθούν επιτροπές για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα».
«Έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς ότι οι Τσάμηδες ήταν συνεργάτες των Ναζί, αλλά αυτή είναι μία τερατώδης κατηγορία» δήλωσε ο Μπερίσα.
«Δεν υπάρχει κανένα εδαφικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει ένα Σύμφωνο Φιλίας με το οποίο αναγνωρίζονται αμοιβαία τα σύνορα. Το Σύμφωνο αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Όσο περισσότερο εδραιώνεται η ελευθερία τόσο περισσότερο απαιτείται λύση», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.