Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ώστε άνθρωποι με εμπειρία αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στους αγώνες, να κατανοήσουν τις αιτίες των βασάνων τους, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν γίνουν κατανοητές αυτές οι αιτίες, υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του κόμματος που θα συγκληθεί από τις 11 ως τις 14 Απριλίου 2013.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ πρέπει να ανταποκριθεί στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού «με ανυποχώρητο αγώνα στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα κινητοποιήσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και θα δρομολογήσει με συνειδητή επιλογή τη ριζική ανατροπή που εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την εργατική λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία».
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «ο λαός θα χειραφετηθεί, όταν δεν βλέπει μόνο τον ένα ή τον άλλο κρίκο του συστήματος, αλλά ολόκληρη την αλυσίδα» και υπογράμμισε ότι με μια τέτοια οπτική το λαϊκό κίνημα μπορεί και να αποτρέπει τα χειρότερα με την πάλη του, αλλά και να ανοίγει δρόμο για την ανατροπή που σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία.
Η Λαϊκή Συμμαχία συγκροτείται συνειδητά από τα πιο πολιτικοποιημένα τμήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, συγκεντρώνει πριν απ’ όλα κοινωνικές δυνάμεις, ενώ το ΚΚΕ δεν βάζει ως όρο αποδοχής για τη Συμμαχία την αποδοχή του προγράμματός του, είπε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν φοβάται από την είσοδο στην Συμμαχία έμπειρων εργατικών μαζών.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν θα μεταβληθεί σε ενιαίο πολιτικό σχήμα και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα αυτοτελές ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τόνισε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, ενώ, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια, η εργασία έχει κοινωνικοποιηθεί -«δεν έχεις πια μικρομάγαζα» είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας όπου το κεφάλαιο για να επιβιώσει πρέπει να φτωχύνει τον εργάτη σε σημείο εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η κρίση έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, συνυπολογίζοντας και τον κίνδυνο πολέμου που ελλοχεύει.
«Το ΚΚΕ πρέπει να παλεύει στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού», είπε η κ Παπαρήγα, ενώ, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κατεύθυνση «ξεκόβει» το κόμμα από τα καθημερινά προβλήματα, είπε: «Από το 1918 βάζουμε το ζήτημα της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού –ας μας πουν εδώ και 94 χρόνια, το ΚΚΕ είναι ξεκομμένο από την καθημερινή πάλη για τα λαϊκά προβλήματα;».
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να βγάλει από το πρόγραμμά του τον σοσιαλισμό, γιατί αυτό θέλουν κάποιοι», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα για τη θέση της μη σωστής προετοιμασίας του κινήματος ενόψει της κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν κουμαντάρουμε μόνο εμείς τον λαό, η ανετοιμότητα δεν οφείλεται στο ΚΚΕ».
Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι «χωρίς να ταυτίζουμε το κίνημα με το ΚΚΕ, λέμε ότι, αν το κόμμα είχε συμβιβαστεί, δεν θα υπήρχε καμία αντίσταση, αλλά και σήμερα αν δεν υπάρχει μια σταθερή πρωτοπορία, αγώνες θα υπάρχουν, αλλά θα είναι “φούσκες”».
Ερωτηθείσα για τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η χώρα είναι αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη, ανέφερε την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια «όπου πρώτα μπήκαν οι “μικροί” πριν έλθουν οι “μεγάλοι”» και διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται ο ιμπεριαλισμός μόνο με τη δυνατότητα στρατιωτικής επίθεσης και διεξαγωγής πολέμου «που αν και τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης θα το ήθελαν, εντούτοις η Ελλάδα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες». Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει σαφή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «και αυτό δεν κρίνεται μόνο από τη στρατιωτική συμμετοχή, αν και αυτό το έκανε».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ερωτηθείσα αν μπαίνει ταξικό πρόσημο στον πατριωτισμό είπε ο πατριωτισμός «δεν είναι ίδιος για όλους –για μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, βεβαίως αφορά και τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όμως αν δούμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν όλοι την ίδια στάση; Όταν σήμερα στη Συρία καλούν τους ιμπεριαλιστές “μπείτε μέσα και κάντε τα λίμπα” στο όνομα του πατριωτισμού, αυτό τι είναι;» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας «κι ο Σόρος και οι εφοπλιστές για πατρίδα μιλάνε.»
Ερωτηθείσα αν υπάρχει εκ μέρους του ΚΚΕ πρόθεση κοινής δράσης με άλλα κόμματα που επικαλούνται τη σοσιαλιστική επανάσταση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «είναι αδιανόητο στο μαζικό κίνημα να βάζεις πολιτικές ταμπέλες, αλλά δεν συνεργαζόμαστε με πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι μιλά για στελέχη που τη δύσκολη ώρα εγκατέλειψαν το καράβι και ανέπτυξαν συκοφαντική για το ΚΚΕ και για τον σοσιαλισμό του 20ού αιώνα επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο ταξικός αντίπαλος.
Ερωτηθείσα αν η κρίση επηρέασε το ΚΚΕ, είπε ότι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά «απώλειες μελών του κόμματος δεν έχουμε».
Όσον αφορά την ερώτηση αν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι το τελευταίο στο οποίο η κ. Παπαρήγα θα είναι γενική γραμματέας του κόμματος, είπε ότι «οι άνεργοι στην ουρά του ΟΑΕΔ, δεν κοιμούνται το βράδυ από την αγωνία για το ποιος θα είναι γγ του ΚΚΕ». «Η ερώτηση δεν έχει νόημα, η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αναδείξει τον γραμματέα, το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα στα πρόσωπα, άλλα είναι που πρέπει να βελτιώσουμε», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα τέλος για τη θέση στην οποία αναφέρεται «περί παράνομου ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «θα ήταν παράλογο να μην έχουμε τέτοια πρόνοια». «Όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές, μπορεί να έχεις και φούντωμα του κινήματος, μπορεί και τα πιο βάρβαρα μέτρα, αλλά σας λέω ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται τον εαυτό του παράνομο, σε όλες τις συνθήκες θα υπάρχει και θα δρα μέσα στην Ελλάδα, το ’58 [σ.σ.: απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ για διάλυση των παράνομων οργανώσεων του κόμματος] δεν το επαναλαμβάνουμε», υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.