«Ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο ήδη έχουμε. Και γιατί ήδη έχουμε; Πρώτον γιατί οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν υψηλοί, δεύτερον γιατί η περιουσία παραμένει δεσμευμένη για έναν αιώνα και τρίτον γιατί η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Άρα, ουσιαστικά, πρέπει να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές. Άλλωστε, τι ρόλο και τι λόγο θα είχαν 16 προαπαιτούμενα, προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση των θεσμών την επόμενη εβδομάδα. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι είμαστε σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο». Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Η χώρα έχει βγει από το πρόγραμμα, οι μνημονιακές πολιτικές όμως είναι εδώ. Υλοποιούνται, εφαρμόζονται» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε: «Η κυβέρνηση απέτυχε διότι δεν ήταν αξιόπιστη, διότι δεν αξιοποίησε -η μόνη χώρα στην Ευρώπη- το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επί τετραετίας που θα μείωνε το κόστος δανεισμού, απέτυχε επειδή έβαλε -και εξακολουθούν να υφίστανται- κεφαλαιακούς περιορισμούς, απέτυχε διότι δεν υλοποίησε διαρθρωτικές αλλαγές που οι αγορές τις εκλαμβάνουν με θετικό πρόσημο, απέτυχε διότι υπερφορολόγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέτυχε διότι στέρεψε την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα. Τα ακριβώς αντίθετα θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».
«Άρα, εκείνες οι πολιτικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, τις οποίες δεν υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, εμείς θα τις υλοποιήσουμε. Και εκείνες τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την υπερφορολόγηση των πολιτών εμείς θα τις αλλάξουμε» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ απάντησε ότι «η χώρα έχει βγει από το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις -με ευθύνη αποκλειστική της κυβέρνησης- ώστε η χώρα να βγαίνει μόνιμα, με ασφάλεια και χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές, και, επίσης, δεν έχει επιστρέψει η κανονικότητα στη χώρα, αφού για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος των πολιτών συνεχίζει να διογκώνεται, απόδειξη αυτού είναι οι συζητήσεις που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων. Δεύτερη παρατήρηση, οι οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν εκκαθαριστεί, που θα έπρεπε να είναι μηδενικές στο τέλος του Αυγούστου του 2018 και είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ σήμερα που μιλάμε. Δεν νομίζω κάποιος να πανηγυρίζει γι’ αυτό».
Επεσήμανε, δε, ότι «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνεχίζει να υποεκτελείται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποβαθμίζεται, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται, άρα αυτά τα στοιχεία δεν προσιδιάζουν με επιστροφή στην κανονικότητα».
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού λέει η έκθεση (του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή) θα πρέπει να αξιολογηθεί για τις επιπτώσεις που θα έχει πιθανόν στην αύξηση της ανεργίας. Εμείς τι λέμε; Λέμε συνεπώς ότι ναι έπρεπε να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού, θα έπρεπε να γίνει από το 2017 και η πρότασή μας είναι ότι θα πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Πόσο; Με διπλάσιο ρυθμό. Άρα, εάν εφαρμοζόταν η δική μας πρόταση από το 2017 θα είχαμε το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα σήμερα, σπαστό σε τρία χρόνια διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».