Διαστρέβλωση και αλλοπρόσαλλες λογικές για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και τη στάση της ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταλογίζει στη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει πως «σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις δεν υπήρχε αμφιβολία ότι τη γενική κατεύθυνση την έδινε η αναθεωρητική Βουλή» και ότι αυτός ήταν ο κοινός τόπος με τρόπο ξεκάθαρο και αποδεκτό.
«Η ΝΔ όμως, μολονότι πιστεύει διαφορετικά και όχι ουσιαστικά, ένα μόνο κόμμα να μπορεί να εκλέγει Πρόεδρο που είναι διαφορετικό από τη λογική του Συντάγματος που θέλει ευρείες συναινέσεις γι’ αυτό το θέμα, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει παρ’ όλα αυτά την πρότασή μας. Πρόταση διαφορετική από τη δική της με την οποία διαφωνεί και μετά στην επόμενη Βουλή μπορεί να ψηφίσει ξανά διαφορετικά» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημείωσε μάλιστα πως «αυτό κατήγγειλε η κυβέρνηση στη χθεσινή συζήτηση ως υποκρισία, αλλά ουσιαστικά και σαν υπόσκαψη του κύρους της Βουλής, γιατί δεν έχει ξαναγίνει ένα κόμμα να λέει ότι θα ψηφίσει άλλη διάταξη από αυτή που πιστεύει το ίδιο ότι είναι σωστή».
Εξάλλου χαρακτήρισε ως διαστρέβλωση εκ μέρους της ΝΔ τον ισχυρισμό ότι όλα αυτά τα κάνει η κυβέρνηση γιατί δεν θα έχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε την κυβερνητική θέση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και κατέστησε σαφές πως «αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς όμως αυτή να μπορεί να περιορίζεται σε μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως προτείνει η ΝΔ, με 151 ψήφους».
Ταυτόχρονα, επισήμανε πως η συνταγματική αναθεώρηση αναδεικνύει την ουσιαστική και πολιτική αντιπαράθεση και ενισχύει τον διλημματικό χαρακτήρα «που ούτως η άλλως θα έχουν θέσει οι εκλογές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Λόγος για τον οποίο ο ίδιος, όπως είπε, επανέλαβε στην ομιλία του στη Βουλή «διάφορες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που δείχνουν ακριβώς αυτή την ιδεολογική διάσταση, ότι “οι ανισότητες είναι φυσικές”, ότι “η πλειοψηφία είναι αδαής”, ότι “η διάκριση μεταξύ φτωχών και πλούσιων είναι τεχνητή”, ακριβώς για να δείξω ότι δεν είναι θεωρητικό το ζήτημα, δεν αφορά μόνο συνταγματικές διατάξεις, αλλά πολύ πραγματικές πολιτικές επιλογές».
«Τελείωσε επιτέλους η διαφορά που κρατάει κοντά 30 χρόνια»
Ερωτηθείς σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος τη χαρακτήρισε ως μια πολύ καλή συμφωνία, η οποία ξεκινάει μια νέα περίοδο καλών διμερών σχέσεων και συνεργασίας, αλλά και σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που μας δίνει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο εκεί όπου πραγματικά θα μετρήσει. Εξήγησε επίσης πως η διαδικασία αποστολής της ρηματικής διακοίνωσης, αλλά και η αποστολή της κοινής επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία τα δύο μέρη δηλώνουν στον γενικό γραμματέα ότι τελείωσε αυτή η διαφορά, ολοκληρώθηκε χθες. «Τελείωσε επιτέλους η διαφορά που κρατάει κοντά 30 χρόνια» προσέθεσε.
Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ, τη χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη, αποσαφηνίζοντας ότι η Ελλάδα «διατηρεί το δικαίωμα του βέτο σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης και μάλιστα όχι μόνο για θέματα του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά και για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί και αυτά είναι θέματα της καλής γειτονίας». Καταληκτικά σημείωσε: «Για κακή τύχη της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του, μάλιστα στα «Νέα», ο Επίτροπος ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ (Χαν), στις 29/1. Είναι λοιπόν ακόμη ένα από τα πράγματα που είναι άσπρα και τα λέει η Νέα Δημοκρατία μαύρα».