Τη «λύπη» του για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, και την οποία δημοσιοποίησε στην προσωπική του ιστοσελίδα.
«Ο κοινωνικός χώρος της Κεντροαριστεράς είναι βέβαια εδώ και περιμένει. Δυστυχώς όμως δεν τον εκφράζουμε πλέον», εκτιμά σε άλλο σημείο της επιστολής του.
Σχετικά με τη συμμετοχή του στις διαδικασίες του επικείμενου συνεδρίου, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι «είναι αυτονόητη στο βαθμό που αυτές θα έχουν πιθανότητες να οδηγήσουν το κίνημά μας σε καλύτερες μέρες».
Αφού χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» την εκκίνηση των διαδικασιών του συνεδρίου, υποστηρίζει ότι «για να έχουν νόημα όμως και πιθανότητες επιτυχίας οι διαδικασίες αυτές, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις»:
-Πρώτον, «η έναρξη συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που ευθύνεται για τη σημερινή πελατειακή λογική, για τον υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα».
-Δεύτερον, «η αναγνώριση τάσεων με συγκεκριμένες προτάσεις και σημεία, που θα οδηγήσουν σε στρατηγικές αποφάσεις και στην αναλογική εκλογή των οργάνων και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο».
Ο κ. Πάγκαλος, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «σοβαρές ευθύνες για την εδραίωση των πελατειακών σχέσεων που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και οδήγησαν στα σημερινά ελλείμματα» και ότι «εκτός απ’ τις ευθύνες, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα». Παράλληλα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «γλίτωσε την Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και έβαλε τις βάσεις για την παγκόσμια πρωτοτυπία του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος μας χρηματοδοτεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για όσο χρόνο προχωράμε στις απαραίτητες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».
Επιπλέον, κάνει λόγο για κόστος από την «απραξία των υπουργών μας», την «αδικαιολόγητη άρση στήριξης της Κυβέρνησής μας από τους δικούς μας βουλευτές» και την «απουσία διαλόγου, διαδικασιών και προσανατολισμού στο κίνημα μας».