«Ο βασικός στόχος της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δ. Βαλκάνια, να δυναμώσει η παρουσία του ΝΑΤΟ και να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων ισχυρών κρατών όπως της Ρωσίας και της Κίνας», ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Τόνισε ότι η ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οποία έχει αναλάβει και ρόλο σημαιοφόρου στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών.

Επισήμανε ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις στο πλαίσιο των εν εξελίξει ισχυρότατων ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίοι έχουν πάρει και το χαρακτήρα πλέον ανοικτής στρατιωτικής διάταξης, πολεμικών προετοιμασιών και σεναρίων γενικευμένων συρράξεων.

Είπε ότι το ΚΚΕ θα αναδεικνύει με κάθε τρόπο το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς σκηνικό που στήνεται στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή και το ρόλο του «αγγελιοφόρου» του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ρόλο για τον οποίο παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε αποστροφή του Γ. Κατρούγκαλου, υπογράμμισε οτι «η αριστερά, το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν έκανε “κριτική” στο ΝΑΤΟ. Πολεμούσε το ΝΑΤΟ με όλες του τις δυνάμεις, είχε ματώσει στον αγώνα αυτό, και δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία αυτού του αγώνα».

Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ως «δηλητήριο» για τη συνείδηση ιδιαίτερα της νέας γενιάς, διότι εκτός από ανιστόρητα καλλιεργούν την άποψη ότι είναι «ντεμοντέ», ξεπερασμένη η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ στο όνομα του εθνικού συμφέροντας, όπως ακριβώς έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ως «εθνικό συμφέρον» την «αναβάθμιση τμημάτων του κεφαλαίου της χώρας που θέλουν μερίδιο από το πλιάτσικο που διεξάγεται σε βάρος των λαών της περιοχής και τις ενεργειακές και άλλου είδους συμπράξεις».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι τα ανταλλάγματα αυτής της πολιτικής δεν αφορούν το εθνικό λαϊκό συμφέρον, «γιατί σε μια κοινωνία που χωρίζεται με τάξεις δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό συμφέρον», ούτε προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είπε.

Επισήμανε ως ιδιαίτερα επικίνδυνο το ότι η κυβέρνηση εμφανίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «οδηγό» για τη διευθέτηση και άλλων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό, όταν είναι γνωστό ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ευθύνονται για την τουρκική εισβολή και κατοχή και στηρίζουν τα ζητήματα που ανοίγει η τουρκική αστική τάξη, αλλά και σχεδιασμούς για την προσάρτηση του Κοσσόβου και τη «Μεγάλη» Αλβανία.

Ανέφερε ότι οι ίδιες αυτές δυνάμεις ανοίγουν ένα ακόμα μέτωπο με τα γνωστά προσχήματα περί «δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής κρίσης» που οδήγησαν σε επεμβάσεις που δημιούργησαν εκατόμβες θυμάτων, διαμελισμούς κρατών και κύματα προσφύγων.

«Ανεξάρτητα από ποια γνώμη έχει ο καθένας, ποιά γνώμη έχουμε κι εμείς για τη διακυβέρνηση στη Βενεζουέλα, μόνο ο λαός της είναι αρμόδιος να επιλέξει ποιό πρόεδρο, ποιά κυβέρνηση και ποιό σύστημα θα έχει και όχι ο κάθε διεθνής χωροφύλακας και νταβατζής, που πρωτοστατεί για πραξικοπήματα και απειλεί με ανοιχτές στρατιωτικές επεμβάσεις», είπε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι στο ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνδιαμορφώσει τη θέση της ΕΕ για ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.

«Το διακύβευμα για τους λαούς είναι να μπουν εμπόδια στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, να απαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί που συνειδητά παραμένουν, να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός της κάθε πλευράς που αξιοποιείται για αλλαγές συνόρων και αιματοχυσίες. Το ΚΚΕ είναι στη αντίπερα όχθη, είμαστε με το δικαίωμα του κάθε λαού με φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη να αντιπαλεύουν αυτούς τους σχεδιασμούς, να αποδεσμευτούν από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να γίνουν οι ίδιοι κυρίαρχοι των εξελίξεων. Εσείς καθίστε να τσακώνεστε ποιoς είναι πιο φιλοΝΑΤΟϊκός», κατέληξε ο Γ. Γκιόκας.