Οι επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσιεύουν κυρίως αναλύσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Για «ανομοιογενές ζευγάρι» κάνει λόγο σε ανάλυσή του το περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας «διατηρούν μια ισχυρή σχέση – διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον».
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. “Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός”, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως “έντιμο τύπο”. “Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι”. Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό.
«Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», επισημαίνεται.
«Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών» είπε ο Ερντογάν. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο”, αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς λογαριάζει ότι εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης.
«Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου», αναφέρει.
«Στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά εκλογές. Ο Τσίπρας παρουσιάζεται λοιπόν ως “statesman”. Μόλις κατάφερε μια επιτυχία στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Τώρα θα ήθελε να εμφανιστεί και στην επίσκεψή του στην Τουρκία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα”, συνεχίζει το άρθρο, το οποίο κλείνει με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη, όπου, όπως επισημαίνεται, η Θεολογική Σχολή έκλεισε το 1971. «Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα», καταλήγει ο συντάκτης.
«Λουλούδια στην Χάλκη», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Süddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη, στην οποία επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές δείχνουν να αποπειρώνται προσέγγιση.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος εν ενεργεία έλληνας Πρωθυπουργός στον οποίον επετράπη να επισκεφθεί την Χάλκη από το 1971, που έκλεισε η Θεολογική Σχολή.
«Μετά την επίσκεψη του Τσίπρα, η Χάλκη υπάρχει και πάλι η ελπίδα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα σπάσει ένα ταμπού, όπως έκανε παλιότερα τόσο καλά», επισημαίνεται και αναφέρεται ότι οι Τούρκοι «καλλιέργησαν την ελπίδα κυρίως με χειρονομίες», προσκαλώντας – απροσδόκητα – τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο δείπνο με τον Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα. Επιπλέον, τονίζεται, την Τετάρτη το πρωί συνόδευσε τον πρωθυπουργό, όχι μόνο στην Χάλκη αλλά πρώτα στην Αγία Σοφία, ο στενότερος συνεργάτης του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.
Η συντάκτρια περιγράφει ακόμη τις σκηνές από την λειτουργία στην Χάλκη, στην διάρκεια της οποίας, όπως γράφει, ακόμη και τούρκοι αστυνομικοί έβγαλαν τα κινητά τους προκειμένου να απαθανατίσουν την ιστορική στιγμή και εξηγεί την διαμάχη για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Οι δύο μειονότητες «δεν πρέπει να αποτελούν αιτία διαμάχης, αλλά γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η ανταπόκριση, ενώ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν απαιτεί βελτίωση των συνθηκών στην Θράκη και μάλιστα το θέτει ως όρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. «Μεταξύ των δύο γειτόνων, το τραυματικό παρελθόν παίζει μέχρι σήμερα ρόλο. Οι δύο μειονότητες το έχουν νιώσει», προσθέτει η συντάκτρια.