Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Βαρκελώνη, στην προεκλογική συγκέντρωση της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός από τους συγκεντρωμένους με ενθουσιώδη χειροκροτήματα σαν σταρ, με τον υποψήφιο του κόμματος στην καταλανική πρωτεύουσα, Joan Herrera, να τον προσκαλεί στο βήμα των ομιλητών με το μικρό του όνομα, απευθυνόμενος στον «επόμενο πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Εν μέσω συνεχών διακοπών από τις επευφημίες και με μεταφραστή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της τρόικας, του μνημονίου και της Άνγκελας Μέρκελ, ενθουσιάζοντας το αριστερό ακροατήριό του.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απρόσμενο χειροκροτητή της κυρίας Μέρκελ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (όπως και τον δεξιό πρωθυπουργό της Ισπανίας Ραχόι) και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Απέδωσε δε τη σύγκρουση του ΔΝΤ με την ΕΕ για το ελληνικό χρέος στο ότι το μεν πρώτο δεν θέλει να αναλάβει το οικονομικό κόστος ενός αδιέξοδου προγράμματος και στην προσπάθεια της κυρίας Μέρκελ να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος με μία ομολογία ότι οι επιλογές της έχουν αποτύχει.
Επανέλαβε ακόμη ότι η λύση μπορεί να δοθεί με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, την ακύρωση των πολιτικών λιτότητας και άρα και του μνημονίου και την εφαρμογή μίας αναπτυξιακής πολιτικής.
«Εάν πριν ένα χρόνο με προσφωνούσε κάποιος όπως με προσφώνησαν εδώ απόψε, λέγοντάς μου ότι την επόμενη φορά που θα έλθω είναι πιθανόν να έλθω ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έλεγα ότι χρειάζεται ζουρλομανδύα. Κι όμως σήμερα αυτό μπορεί να ακουστεί. Ίσως σήμερα και εσείς σκέφτεστε ότι είναι αδύνατο να διεκδικήσετε την πλειοψηφία, γιατί οι αντίπαλοί σας είναι ισχυροί.
Όμως δεν έχουν το δίκιο με το μέρος τους, εσείς έχετε το δίκιο με το μέρος σας» είπε ο κ. Τσίπρας σε μία αποστροφή της ομιλίας του, με ισχυρό το συναισθηματικό στοιχείο. «Στο τέλος η ελπίδα θα νικήσει γιατί είναι ισχυρότερη από το φόβο» τόνισε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι εξελίσσεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος, τον οποίο η αριστερά πρέπει να τον κερδίσει σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Σημείωσε δε, καταληγοντας, ότι πίσω από τις πολιτικές του μνημονίου υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, όπως εκείνα των τραπεζιτών, του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων, που θέλουν να επενδύσουν σε μία χρεοκοπημένη κοινωνία.