Στα Χανιά για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος», θα βρεθεί αύριο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με την ευκαιρία της καθόδου του στην Κρήτη ο κ. Βενιζέλος παραχώρησε συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα « Χανιώτικα Νέα» όπου μεταξύ άλλων σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με σημεία αιχμής την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και τις διεργασίες στα πολιτικά κόμματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η αναθεώρηση προϋποθέτει ευρύτερη και ουσιαστική συναίνεση». Και χαρακτηρίζει κρίσιμο το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια, καθώς « συνιστά σημείο απόλυτης αντίθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει κάθε πιθανότητα αναθεώρησης και της ΝΔ που θεωρεί ότι χωρίς αλλαγή της ρύθμισης για τα πανεπιστήμια “ξοδεύεται” η αναθεωρητική διαδικασία καθώς το ζήτημα αυτό μπορεί έτσι να επανέλθει μετά από πέντε τουλάχιστον χρόνια».
Παράλληλα υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται δυστυχώς το Σύνταγμα, όπως και όλους τους θεσμούς, ως απλό “κάρβουνο” στη μηχανή της πόλωσης ή ως δήθεν στοιχείο διαφοροποίησης της “προοδευτικής” από τη “συντηρητική” αντίληψη, παίζοντας με θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας». «Είδαμε τι έγινε με τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου για την οποία αντιδρά σθεναρά όλος ο εφημεριακός κλήρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», σημείωσε.
Στην συνέντευξη του ο κ Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα χρόνια των Μνημονίων το Σύνταγμα της χώρας «υποχωρούσε» έναντι έκτακτων νομοθετικών ρυθμίσεων, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «δοκιμάστηκε η ερμηνεία και η εφαρμογή ορισμένων διατάξεων, αλλά το Σύνταγμά μας άντεξε και συνέβαλε στην οργανωμένη αντιμετώπιση της κρίσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες» και τόνισε: «Η δημοκρατική συνταγματική τάξη θα κινδύνευε αν η χώρα όδευε σε ασύντακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».
Ερωτηθείς αν είναι αντισυνταγματική η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ Βενιζέλος αναφέρει ότι έχει ουσιαστικά προβλήματα που όπως τονίζει, αφορούν την εξωτερική πολιτική και το εθνικό συμφέρον. «Δεν επιδιώχθηκε η εθνική συναίνεση. Αντιθέτως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις Πρέσπες για να παρέμβει στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να διευκολύνει τη διατήρησή της στην εξουσία, υποκαθιστώντας την στήριξη του κ. Καμμένου με την ενδοκυβερνητική αποστασία τεσσάρων βουλευτών του οι οποίοι μαζί με την κ. Παπακώστα συνιστούν το κοινοβουλευτικό θεμέλιο της δήθεν “νέας Κεντροαριστεράς”. Τραγέλαφος. Αυτές οι μεθοδεύσεις προφανώς παραβιάζουν τη συνταγματική κοινοβουλευτική τάξη» προσθέτει ο κ Βενιζέλος
Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΚΙΝΑΛ στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ Βενιζέλος σημειώνει ότι «μόνο η δημοκρατική προοδευτική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, προοδευτικού, δίκαιου και αποτελεσματικού. Μόνο η δημοκρατική παράταξη με τη αυτόνομη και ισχυρή παρουσία της μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και την οριστική αλλαγή σελίδας».
Παράλληλα υποστηρίζει πώς «ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πάντα τη λεγόμενη πολιτική της “αρπαχτής”. Κυβερνά αγκαλιά με τον κ. Καμμένο και τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, δηλώνει δήθεν κεντροαριστερός βασισμένος στις ψήφους τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ, της κ. Παπακώστα και σε κάποιους που είδαν να ανατέλλει το φως των Πρεσπών, ανέβλεψαν και αποφάσισαν να καλύψουν το κενό του κ. Καμμένου. Αυτά δεν έχουν σχέση με την κεντροαριστερά γιατί δεν έχουν σχέση με την δημοκρατική προοδευτική παράδοση».
Κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στην αυτοδιοίκηση ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει. «Σε κεντρικό επίπεδο τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερά λίγα. Στον χώρο της αυτοδιοίκησης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστες δυνάμεις.
Από ό,τι βλέπω υποστηρίζει τρεις υποψήφιους περιφερειάρχες που ανήκουν στο ΚΙΝΑΛ, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος και χωρίς να επηρεάζει την προγραμματική ταυτότητα των υποψηφίων που οφείλουν να κινούνται αυτόνομα και με αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις κυβερνητικές συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν μετά και τις εθνικές εκλογές, ο κ Βενιζέλος τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς στην επόμενη Βουλή και εμείς θα σεβαστούμε τη βούλησή του» και προσθέτει:
«Του λέμε όμως καθαρά, πρώτον, ότι είναι αναγκαία η συντριπτική και στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι η δημοκρατική παράταξη εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή του μόνου εφικτού σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που έχουμε επεξεργαστεί. Τρίτον, ότι δεν είναι λύση μια τεχνητή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της ΝΔ που την καθιστά ανεξέλεγκτη αλλά και αιχμάλωτη υπερσυντηρητικών αντιλήψεων ή κύκλων που συνεργάζονται απροκάλυπτα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η όσο γίνεται πιο ισχυρή εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΙΝΑΛ».
Τέλος, στην ερώτηση για το αν μετά τη δήλωση του ότι δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη θα έλεγε «ναι» σε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας απαντά: «Ανακοίνωσα μια απόφαση που δικαιούμαι να λάβω προσωπικά. Τα αλλά αφορούν την παράταξη και αυτούς που έχουν τώρα την ευθύνη για την υπόσταση και την προοπτική της. Αν ζητήσουν τη γνώμη μου, θα τους την πω».