Μιλώντας στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη», αναφορικά με την πρωτοβουλία για την πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, «απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα, ότι “για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο βραβείο”».
Η Συμφωνία των Πρεσπών «σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο», είπε. Τόνισε πως «όταν προοδευτικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας».
«Αναλάβαμε πριν από 4 χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πιστεύω ότι παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες και αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή», ανέφερε.
«Λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο προχωρήσαμε σε ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά από 10 χρόνια μείωσης των μισθών προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να καταργήσουμε τη θεσμική αθλιότητα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους», τόνισε.