Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή, την Παρασκευή, ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής των όρων, που προβλέπει η Συμφωνία, αλλά και η ένταξη της πΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ, κάτι που αποτέλεσε από τα ισχυρότερα κίνητρα της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για να περάσει στη γειτονική χώρα τις συνταγματικές αλλαγές.
Το ΝΑΤΟ επιθυμεί οι διαδικασίες για την ένταξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου ώστε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου να γίνει η επίσημη «πρώτη» του νέου μέλους της Συμμαχίας, όπως αναφέρει άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα». Προς αυτό η Αθήνα θα ενημερώσει επίσημα, πιθανότατα και αύριο Δευτέρα, τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ για να ενεργοποιήσει με τη σειρά του τη διαδικασία ένταξης.
Με τη σειρά της η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ που θα προωθήσει το ΝΑΤΟ στην Αθήνα.
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.
Το δεύτερο και εξίσου μεγάλο βήμα που αναμένουν τα Σκόπια είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, στην πορεία προς την Ένωση, η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει απέναντι την Αθήνα αλλά άλλες χώρες: μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, Γαλλία και Ολλανδία τουλάχιστον είχαν εκφράσει ανοικτά τις ενστάσεις τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ εξαιτίας ελλειμμάτων σε συγκεκριμένους τομείς όπως το κράτος δικαίου και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ η κατάσταση παραμένει ασταθής ενώ η χώρα δεν αποκλείεται να έχει πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα.