Έτοιμος να θέσει θέμα ακύρωσης της λειτουργίας του πολιτεύματος φέρεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν συμφωνεί με τις πράξεις που ρυθμίζουν αυτά που έχει προαπαιτήσει η τρόικα.
Σε αυτό συμφωνούν και συνταγματολόγοι που χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες πρακτικές ως φαινόμενα κρίσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πάντως, καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ανάγκες αυτή την περίοδο καθώς όπως λένε, αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες.
Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ισχύουν για 40 ημέρες μόνο και πρέπει σε δεύτερη φάση να ψηφιστούν στη Βουλή. Έτσι, από τη στιγμή που δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης χρειάζεται να περάσουν τρεις μήνες για να φτάσουν στο Κοινοβούλιο.
Όμως, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κατρούγκαλος, αν δεν γίνει καθόλου αυτό, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Και τονίζει ότι: «Αυτά συνέβαιναν στη δημοκρατία της Βαϊμάρης και πάμε σε αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο. Έχει επισημανθεί άλλωστε από την πλειοψηφία των συνταγματολόγων».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Δημητρόπουλος αναφέρει ότι εάν η συγκεκριμένη πράξη δεν κυρωθεί από τη Βουλή, παύει να ισχύει.
Και σημειώνει ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται ψηφοφορία στη Βουλή και να ζητείται η συγκατάθεση των δανειστών. Λέει μάλιστα ότι είναι αδύνατον να εξαρτάται η λειτουργία της Βουλής από το αν θα ψηφίσει ή όχι τα μέτρα «γιατί αλλιώς δεν θα πάρετε τη δόση». Θεωρεί δε ότι πρόκειται για καταναγκασμό του πολιτεύματος. «Εκεί μιλάμε για στρέβλωση του πολιτεύματος, για χρηματοπιστωτικό αντιπροσωπευτισμό! Έχουμε φτάσει στην ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».
Σημειώνει πάντως ότι οι δανειστές οφείλουν να γνωρίζουν πότε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και πότε θα τεθούν οι δόσεις, αλλά δεν οφείλουν να επεμβαίνουν στους μισθούς.