Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εφαρμόζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν δεν προλαβαίνει να συγκληθεί η Βουλή ή υπάρχουν δυσκολίες, προκειμένου, όπως λένε δικαστές, να αποφευχθούν όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες, συντάσσονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Έχουν όμως μόνο προσωρινή ισχύ. Κι αυτό γιατί πρέπει (πάντοτε) να πάνε προς έγκριση στη Βουλή -μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών- και στη συνέχεια να κυρωθούν, το αργότερο μέχρι τρεις μήνες. Αν δεν γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα παύουν να ισχύουν.
Αυτό επιβεβαιώνει μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γιώργος Φαλτσέτος, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αντί να περάσει ένας νόμος στη Βουλή άμεσα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Την υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση μέσα σε 40 μέρες πρέπει να φέρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή προς κύρωση.
Η Βουλή μέσα σε τρεις μήνες πρέπει να κυρώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αν δεν την κυρώσει μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε αυτή παύει να ισχύει», λέει.
Και συμπληρώνει: «Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όταν δηλαδή δεν προλαβαίνει να συγκληθεί η Βουλή ή υπάρχουν δυσκολίες.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν όλη αυτή τη διαδικασία, όταν θέλουν να συζητηθεί ένα επείγον θέμα κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, συντάσσεται η λεγόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έρχεται προς κύρωση στη Βουλή».
Πάντως, σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, όπως λένε, γιατί δεν ξέρουν πως θα αντιδράσουν τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου.