Μετά από μία εβδομάδα η οποία στιγματίστηκε από έντονες πολιτικές ανακατατάξεις, με την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, με «μεταγραφές» βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, με διαγραφές, με βαριές κατηγορίες για «αποστάτες», η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πήρε τελικά αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινοβουλίου, λαμβάνοντας τη στήριξη συνολικά 151 βουλευτών.
Για μία ακόμα φορά, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ένα πολιτικό ρίσκο και του βγήκε. Όπως έκανε και όταν προκήρυξε δημοψήφισμα το 2015, και επικράτησε το «όχι» που υποστήριξε. Όπως έκανε και όταν προκήρυξε εκλογές λίγους μήνες αργότερα, και τις κέρδισε. Ο πρωθυπουργός απέδειξε και πάλι ότι είναι… πολύ σκληρό καρύδι.
Η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας βρίσκει τη Βουλή μπροστά σε μία νέα ισορροπία δυνάμεων και με μία μεγάλη πρόκληση να εκκρεμεί: την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μία διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει στο κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε δεσμευθεί πως μόλις το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ κυρώσει τη Συμφωνία, όπως και έγινε πριν από λίγες μέρες, θα φέρει τη συμφωνία και στην ελληνική Βουλή.
Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφόρησε έντονα μία πληροφορία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εισαγόταν προς συζήτηση στη Βουλή αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, τη φήμη αυτή διέψευσε επίσημα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Η πρόκληση των Πρεσπών
Όποτε κι αν κατατεθεί πάντως στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η πρόκληση για την κυβέρνηση θα είναι ξεκάθαρη: να εξασφαλίσει και πάλι κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Μάλιστα, παρότι η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και με λιγότερες από 151 ψήφους (με απλή πλειοψηφία των παρόντων), ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι αν δε συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος της συμφωνίας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός βρήκε τους έξι βουλευτές για την ψήφο εμπιστοσύνης, δε σημαίνει ότι οι έξι αυτοί βουλευτές θα ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, τουλάχιστον ένας από αυτούς, ο Κώστας Ζουράρις, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα την ψηφίσει, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα από την Κατερίνα Παπακώστα, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη. Αντίθετα, πιο σίγουρο δείχνει το «ναι» των Σπύρου Δανέλλη και Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Ερωτηματικό, και πιθανόν «καταλύτης», για την έκβαση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία τον Πρεσπών είναι η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι. Αν και αρχικά φαινόταν να υπάρχει θετική διάθεση από τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος απέναντι στη συμφωνία, η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Ποτάμι, και πλέον υπάρχουν σαφείς υπόνοιες ότι μπορεί η στάση των βουλευτών του να αλλάξει, επηρεάζοντας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με δεδομένο ότι οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, διάκεινται αρνητικά απέναντι στη συμφωνία. «Κλειδί» ενδέχεται να αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το περιβάλλον του οποίου διαρρέει ότι θέλει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Θεωρείται πάντως βέβαιο πως το πολιτικό θερμόμετρο, εν μέσω χειμώνα, θα δείχνει πολύ υψηλές «θερμοκρασίες» για αρκετό καιρό ακόμα, με φόντο φυσικά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρα, δεδομένης και της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού.