Ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης. Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τη Φρανκφούρτη (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την Ουάσιγκτον (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) γνώριζαν εξ αρχής ότι, όχι απλά η δόση, αλλά ούτε καν η απόφαση για την εκταμίευσή της επρόκειτο να ληφθούν μέσα στο Νοέμβριο.
Ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους, η αναμονή της σχετικής έκθεσης, η διχογνωμία μεταξύ των δανειστών μας για την κατεύθυνση, όπου πρέπει να οδηγηθεί η λύση για την Ελλάδα, αλλά και η εμμονή της ελληνικής πλευράς σε οριζόντιες περικοπές και σε σταδιακή – και με μεγάλη καθυστέρηση – εφαρμογή των δομικών και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, με ταυτόχρονη προστασία των ημετέρων, είναι οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους τίποτα δεν πρόκειται να αποφασιστεί τον τρέχοντα μήνα.
Η Αθήνα, στην αγωνιώδη της προσπάθεια να πείσει βουλευτές και πολίτες για την αναγκαιότητα ψήφισης των μέτρων, είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, ταυτίζοντας το “Ναι” της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με το «Ναι» της τρόικας για τη δόση. Τώρα, τρέχει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση και το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί, στοχοποιώντας την «αναποφασιστικότητα» των δανειστών μας (οι οποίοι έχουν αναμφισβήτητα τις ευθύνες τους για τη μη επίλυση της κρίσης), έχοντας μπροστά της και την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.
Πέραν, όμως, όλων αυτών των παραγόντων, υπάρχουν και δύο ακόμα πολύ σημαντικά στοιχεία στη διαμόρφωση του κλίματος:
Το ένα αφορά στη δυσπιστία, που εξακολουθεί να υπάρχει απέναντι στην Ελλάδα από τους δανειστές μας σχετικά με το αν θα εφαρμόσουμε τα όσα ψηφίσαμε εξ ου και η απαίτηση για νομοθετημένες και απόλυτα μετρήσιμες ρήτρες επίτευξης στόχων.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το κλίμα, που υπάρχει για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες θεωρούν – και ορθώς – ότι οι διαρκείς καθυστερήσεις στην επίλυση του προβλήματος στη Γηραιά Ήπειρο έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις και στις δικές τους οικονομίες.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Δηλαδή, για την εκταμίευση της δόσης και μετά τα μέσα Δεκεμβρίου – στην καλύτερη των περιπτώσεων – και σε δόσεις, που τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.